Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

ґендерні стереотипи

Переглядів: 712

  20 грудня у 300-ій залі Запорізької обласної ради пройшов інтерактивний круглий  стіл «Рівні права та можливості – разом будуємо рівноправне суспільство» в рамках проекту «Просування участі жінок у політиці та протидія ґендерним стереотипам», який Запорізький благодійний фонд «Єдність» за майбутнє» реалізує в партнерстві з Національним Демократичним Інститутом.

     У цьому ключовому підсумковому заході за 2017 рік щодо впровадження та забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків за модерації керівника проекту Тамари Огородової взяли участь два заступники голови Запорізької обласної ради Єгор Семенков і Владислав Марченко, помічниця народного депутата Ігоря Артюшенко Олександра Шадріна, голова міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» у Запорізькій обласній раді Тетяна Ковиліна, голови та секретарі Степногірської селищної та Балківської сільських рад, жінки-депутати та чоловіки-депутати місцевих рад Запорізької області – обласної ради, Вільнянської, Василівської, Дніпрорудненської, Токмацької міських, Вільнянської районної ради, жінка-депутатка Широківської громади, жінки-активістки Запоріжжя, Гуляйполя. Заступники голови обласної ради Єгор Семенков і Владислав Марченко висловили підтримку та виступили за рівне представництво чоловіків і жінок в місцевому самоврядуванні.

     Як недостатня кількість чоловіків-вчителів негативно впливає на процес навчання, виховання та формування особистості в учнів і учениць? Чому жінкам проблематично знайти хорошу високооплачувану роботу та досягати кар’єрних висот, якщо більшість випускників ВИШів – жінки? Чому зі збільшенням фінансових ресурсів в результаті децентралізації значно зменшилася кількість жінок-депутаток і керівників громад? Яку кримінальну відповідальність будуть нести особи, які вчиняють домашнє насильство, від якого страждають близько 1,5 мільйона жінок? Як можуть жінки у владі вплинути на вирішення цих та інших проблем, якщо їх представництво – 12% у Верховній раді, 17% в обласній раді – на рівнях, де приймаються рішення про подальше життя держави та регіону? Учасниці делегації із Запорізької області на Першому Українському Жіночому Конгресі у доповідях поділилися останніми напрацюваннями в Україні та світі з ґендерних аспектів у освіті, політиці, місцевому самоврядуванні, економіці, протидії ґендерно зумовленому насильству, які були оприлюднені на Конгресі – голова міжфракційної депутатської групи «Рівні можливості» у Запорізькій обласній раді Тетяна Ковиліна, помічниця народного депутата Ігоря Артюшенко Олександра Шадріна, керівник проекту Тамара Огородова, менеджер проекту Оксана Дроздовська.

     Гострі проблеми ґендерної нерівності у цих сферах, шляхи їх вирішення активно обговорювали на заході. Представники міжфракційних і депутатських груп «Рівні можливості» наголосили, що ці проблеми  є актуальними та потребують контролю. Також гострими питаннями, на їх думку, є захист прав дітей, екологія, соціальна сфера, допомога найвразливішим верствам населення. 

    Для забезпечення рівних прав і можливостей важливим є призначення уповноважених осіб з ґендерних питань. У містах Вільнянськ і Молочанськ уповноважені особи вже є– це чоловіки-заступники міських голів. Учасники заходу зацікавилися, чи буде у  Запорізькій обласній раді уповноважена особа з рівних прав і можливостей жінок і чоловіків? Перший заступник голови Запорізької обласної ради Єгор Семенков у відповідь на пропозицію Тетяни Ковиліної запропонував підготувати проект з цього питання.

   Учасники заходу підтримали Резолюцію Першого Українського Жіночого Конгресу та звернулися до міжфракційного депутатського об’єднання «Рівні можливості» у Верховній Раді України щодо подальшої співпраці в напрямку впровадження ґендерної рівності.

     Країни Європейського Союзу змогли досягти економічного розвитку та високих соціальних стандартів завдяки врахуванню потреб жінок і чоловіків, створенню умов для повноцінної реалізації кожної особистості. Впровадження в Україні передових європейських і міжнародних стандартів неможливе без врахування ґендерних аспектів.



« повернутися до списку новин