Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

Щодо розповсюдження інформації

Переглядів: 677

               

 

Злочини у сфері обігу наркотичних речовин. Види відповідальності

Як свідчить статистика, на сьогоднішній день досить великий відсоток злочинів від загальної їх кількості припадає саме на проступки, пов'язані із наркотичними, психотропними речовинами або їх аналогами. Сучасне законодавство не використовує термін “вживання” наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів. Однак це не означає, що особа котра вживає наркотичні засоби не підпадає під відповідальність. Адже процес вживання наркотиків неможливий без виготовлення, придбання або перевезення таких засобів. Не виключається випадок, коли зазначена особа крім цього здійснює дії щодо зберігання зазначених речовин.

Зазначені дії, а саме: незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту, караються законом.

В Україні передбачено два види відповідальності за вживання (незаконне виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання ) наркотичних засобів: адміністративна та кримінальна.

Адміністративна відповідальність є одним із ефективних засобів профілактики та запобігання суспільно-небезпечних правопорушень. Вона настає за незаконне виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах (ст. 44 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

ВАЖЛИВО!!! Якщо особа добровільно здала наркотичні засоби або психотропні речовини, які були у неї в невеликих розмірах і які вона виробила, виготовила, придбала, зберігала, перевозила, пересилала без мети збуту — вона звільняється від адмінітсративної відповідальності.

Адміністративна відповідальність за незаконне виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів виражається у наступних видах адміністративних стягнень: 1) штраф; 2) громадські роботи; 2) адміністративний арешт.

Статистика свідчить, що сьогоденна кількість “п'яних” ДТП в Україні порівняно з країнами-сусідами — достатньо велика, і несе значну кількість “негативних” наслідків. Поняття “п'яних” несе в собі не лише вплив алкоголю, а і безпосередньо наркотичних засобів. Тому ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

Варто зазначити, що відповідно до примітки ст. 44 Кодексу України про адміністративні правопорушення, невеликий розмір наркотичних засобів та психотропних речовин визначається Міністерством охорони здоров'я України, спільно з Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. На сьогодні діють невеликі розміри наркотичних засобів і психотропних речовин, що знаходяться у незаконному обігу затверджені Наказом Міністерства охорони здоров'я України від 1 серпня 2000 року № 188.

Законодавство України передбачає декілька видів розмірів наркотичних засобів і психотропних речовин: "невеликий розмір" (ст. 44 КУпАП), "великий розмір" (ч. 2. ст. 309 КК України) "особливо великий розмір" (ч. З ст. 309 КК України). В підґрунтя визначення невеликого розміру покладено наркологічний критерій, тобто добову дозу наркотику, зазвичай вживану особами, які ними зловживають, у тому числі й сировини, з якої може бути виготовлено відповідну кількість доз наркотичної або психотропної речовини.

ВАЖЛИВО!!! Невеликий розмір наркотичних засобів і психотропних речовин має значення для розмежування адміністративної та кримінальної відповідальності за незаконне виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту.

 

Злочини у сфері незаконного обігу наркотичних речовин останні роки займають одні із провідних місць за поширеністю в Україні серед усіх видів злочинів. За них законодавством передбачена вже більш жорстока відповідальність — обмеження або позбавлення волі.

За незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту передбачена і кримінальна відповідальність (ст. 309 Кримінального кодексу України).

За незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання здійснені з метою збуту (до якого відноситься не тільки продаж, а й, наприклад, безкоштовна передача (подарунок) іншій особі), відповідальність передбачена ст. 307 Кримінального кодексу України.

Кримінальний кодекс України містить ряд інших статей, які передбачають відповідальність за: 1) схиляння до вживання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ст. 315 КК України); 2) незаконне публічне вживання наркотичних засобів (ст. 316 КК України ); 3) незаконне введення в організм наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ст. 314 КК України) та інші.

ВАЖЛИВО!!! Кримінальним кодексом України передбачається можливість звільнення від кримінальної відповідальності, а саме якщо особа добровільно звернеться до лікувального закладу і почне лікування від “наркоманії”. Така особа звільняється від кримінальної відповідальності за дії, передбачені ч. 1 ст. 309 Кримінального кодексу України (тобто за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту).

Тема наркотичних речовин є болючою проблемою для нашого суспільства. Незважаючи на те, що наркотичні речовини за останні роки стали глобальною проблемою, з якою бориться поліція, тема наркотичних речовин досить часто стає важелем тиску не тільки на осіб винних у вчиненні таких правопорушень, а й на звичайних громадян.

Не дивлячись на гуманізацію національного законодавства відповідальність за вживання наркотичних засобів доволі серйозна і може накласти негативний відбиток на все подальше життя людини.

До Міжнародного дня боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом в багатьох країнах світу проводяться просвітницькі заходи та акції, спрямовані на інформування населення, насамперед молоді, про шкідливість та наслідки вживання наркотиків та пропаганду здорового способу життя, щоб ще раз нагадати людству, яким страшним недугом є наркоманія.

 

Якщо ваші права порушують, дзвоніть на номер "гарячої лінії" цілодобово 0 (800) 213 103, отримуйте первинну правову допомогу та дізнавайтесь про адреси найближчих центрів/бюро безоплатної правової допомоги.

Також, отримати консультацію з правових питань можна у відділі "Вільнянське бюро правової допомоги", яке працює за адресою: 70002, м. Вільнянськ, вул.Бочарова, 5, тел. (06143) 4-00-23

 

Ваші дії у разі зникнення дитини

                     

Щорічно в Україні зникає велика кількість дітей. Нажаль, це може трапитися в будь-якій сім’ї. Найголовніше в такій ситуації – це не втрачати часу, адже кожна втрачена хвилина може коштувати здоров’я та життя вашої дитини. Що робити, якщо Ваша кровинка загубилася, не прийшла додому чи втекла?

? ТЕЛЕФОНУЙТЕ ДО ПОЛІЦІЇ

І зробіть це якомога швидше. Зазвичай батьки зниклого починають шукати телефони моргів та лікарень і обдзвонюють їх. Робити цього не потрібно, щоб не гаяти часу. Замість цього наберіть 102 і повідомте про зникнення дитини до поліції. Працівники поліції самі зв’яжуться з моргами і лікарнями. У них є номера цих закладів і всі повноваження, щоб отримати інформацію про людей які до них надійшли.

В розмові Вам потрібно повідомити наступне:

  • ·Ім’я дитини та його вік;
  • ·Проживання та місце навчання;
  • ·Час зникнення. Якщо точний час Вам не відомий, можна сказати приблизно, наприклад, в другій половині дня коли повертався зі школи.

Після Вашого дзвінка черговий зорієнтує наряд патрульної поліції в тому районі де зникла дитина. Можливо в цьому районі збільшать число працівників поліції.                                 

 

? ІДІТЬ ДО ВІДДІЛКУ ПОЛІЦІЇ

Місце реєстрації і проживання ролі не грають. Навіть якщо дитина зникла, коли Ви гостюєте в іншому місті – потрібно поїхати в найблищий відділок поліції.

Заяву у Вас і по-телефону приймуть і робота почнеться негайно. Але є свідчення, які по-телефону надати неможливо, наприклад фотографію зниклої дитини. Тому захватіть з собою у відділок свіже фото дитини. Намагайтеся надати фото не тільки на папері, але й в електронному варіанті. Так його можна буде відправити на телефони тим працівникам, які патрулюють вулицями і вони будуть знати кого шукати.

В поліції Вам потрібно написати заяву. Це обов’язково! Без заяви у працівників полії будуть зав’язані руки. Не всі працівники поліції добросовісні. Інколи в такій ситуації Вам говорять : - « Ми повинні почекати три дні і тоді приймемо у Вас заяву. А поки що ми так дитину пошукаємо, без заяви – можливо вона сама знайдеться ».

Відповідно до вимог «Інструкції з організації реагування на заяви та повідомлення про кримінальні, адміністративні правопорушення або події, та оперативного інформування в органах, (підрозділах) Національної поліції України» повідомлення про зниклих безвісті приймаються і реєструються одразу в момент звернення. Навіть якщо родичі зниклого не додали до неї фото – це не підстава для відмови. Фото можна і пізніше надати.

Міністерство внутрішніх справ створило загальну базу безвісті зниклих https://wanted.mvs.gov.ua/ Портал розшуку МВС також містить інформацію щодо загублених речей, зброї, має базу невпізнаних трупів та базу осіб, які не можуть надати інформацію про себе (зниклі діти, хворі та літні люди, що мають складності з власною ідентифікацією)

Не припиняйте пошуки навіть вночі.

? ЗАЛУЧАЙТЕ ДО ПОШУКІВ ЯКОМОГА БІЛЬШЕ ЛЮДЕЙ: сусідів, знайомих, співробітників, добровольців.

Не соромтеся телефонувати всіх, хто хоча б щось може знати. Опинившись в незнайомому районі і злякавшись, дитина може піти в будинок, де Ви колись були в гостях, наприклад в своєї подруги (навіть якщо Вам здається, що це доволі далеко.

Ваша сім’я і друзі – найзацікавленіші учасники пошуку, підключайте всіх. Хтось повинен залишитися вдома на випадок, якщо дитина повернеться додому. Інший може піти за звичним маршрутом дитини. При собі обов’язково повинно бути свіже фото.

Розбийтеся на групи та дайте кожній з них контакти друзів і знайомих дитини. Необхідно обдзвонити їх або відвідати, якщо немає телефонів. Розпитати, чи озвучувала їм дитина якісь свої плани останнім часом, чи з’явилися в неї нові підозрілі знайомі тощо. Також необхідно зателефонувати до довідкової служби швидкої допомоги, лікарень, залізничних та автовокзалів. Окремі групи мають обійти найближчі дитячі майданчики, місця зборів підлітків, найближчі парки, магазини, гаражі. У разі відсутності результатів через деякий час можна обдзвонити спецприймальники, морги.

Якщо дитина зникла поза межами міста, підключіть до розшуку працівників лісгоспу, Міністерства з надзвичайних ситуацій, кінологів із собаками. Якщо дитина зникла біля водойми або є водойма біля вашого будинку, підключайте до пошуку водолазів.

Повідомте за місцем навчання або позашкільних занять про зникнення дитини, його вчителеві (тренеру, керівнику гуртка) та однокласникам (дітям з секції, гуртка). Попросіть дізнатися в класі (колективі), чи не говорила дитина комусь про те, що збирається втекти, виїхати кудись, чи не приходив до дитини хтось підозрілий до школи. Запитайте у вчителя, чи немає проблем у стосунках дитини з кимось в класі або зі старшими хлопцями.

 

? ЗАЛУЧАЙТЕ СОЦМЕРЕЖІ ТА ЗМІ

Варто розклеїти оголошення про зникнення з фотографією і короткою інформацією про дитину за місцем проживання та звичайним маршрутом дитини.

Якщо знайдеться людина, яка бачила вашу дитину, обов’язково візьміть у неї контактні дані.

Розмістить оголошення про пошук дитини з її фотографією та своїми контактними даними на спеціалізованих пошукових сайтах, у соціальних мережах, передусім, де була зареєстрована дитина.

Пошук зниклих дітей потрібно вести й через ЗМІ. Надайте місцевих телеканалам, друкованим ЗМІ фотографію та інформацію про дитину. Залиште також дані на радіо. По можливості, розмістить пошукові оголошення в транспорті.

? ДИТИНА ЗНАЙШЛАСЯ

Коли дитину знайдено, не «накидайтеся» на неї відразу з докорами, покаранням – можливо, вона і сама дуже налякана. Дайте час собі і їй заспокоїтися. А вже пз її власної ініціативи. Розкажіть, чим взагалі може загрожувати таке зникнення.

Може стати в нагоді підвищення цифрової грамотності дитини, навчання її користуватися мобільним телефоном, навігаторами тощо. Роз’ясніть алгоритм дій в критичній ситуації.

Але якщо дитина не просто загубилася, а втекла з дому, то така поведінка обов’язково вимагає корекції. У тому числі – за участю спеціального психолога.

Якщо Ваша дитина зникла – не засмучуйтеся та не панікуйте і пам’ятайте, що Ви не один і що навколо є люди, які не проходять повз чужої біди та завжди готові зробити все, що в їхніх силах, щоб якомога швидше повернути дитину додому.

Якщо ваші права порушують, дзвоніть на номер "гарячої лінії" цілодобово 0 (800) 213 103, отримуйте первинну правову допомогу та дізнавайтесь про адреси найближчих центрів/бюро безоплатної правової допомоги.

Також, отримати консультацію з правових питань можна у відділі "Вільнянське бюро правової допомоги", яке працює за адресою: 70002, м. Вільнянськ, вул.Бочарова, 5, тел. (06143) 4-00-23

 



« повернутися до списку новин