Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

Підсумки засідання «За круглим столом»

Переглядів: 935

20.06.2017 у приміщені Вільнянського районного центру зайнятості було проведено засідання «За круглим столом» з місцевими органами виконавчої влади, організаціями та установами, які опікуються проблемами соціального захисту військовослужбовців, представниками волонтерських організацій з метою вирішення окремих проблемних питань, здійсненні соціального супроводу військовослужбовців – учасників АТО в частині надання соціальних послуг та оперативному реагуванню на виникаючі проблемні питання..

 

З метою координації дій у вирішенні окремих питань соціального захисту, покращення якості надання соціальних послуг військовослужбовцям, в тому числі тим, які брали участь у проведенні антитерористичної операції до участі у заході залучились:

 

  • Голова Вільнянської районної ради  Салякін Андрій Олександрович;
  • Начальник управління соціального захисту Вільнянської РДА Балабанова Світлана Анатоліївна;
  • Старший офіцер відділення комплектування Вільнянського райвійськкомату Осовський Сергій Олексійович ;
  • Заступник головного лікаря КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Шаповалова Вікторія Вячеславівна;
  • Заступник начальника  відділу «Вільнянського бюро правової допомоги» Яковлева Ольга Борисівна;

 

         Відкрила засідання заступник директора – начальник відділу надання соціальних послуг Вільнянського РЦЗ Жуковська Тетяна Анатоліївна. Вона привітала та представила учасників та запросила їх до обговорення проблематики ветеранів АТО, навівши  зі свого боку стислу статистику щодо перебування на обліку цієї категорії громадян, а також основні проблемні питання (здебільшого мотиваційного плану), серед яких низький рівень зарплат наявних вакансій, відсутність вакансій для мешканців сільської місцевості, відсутність вищої освіти або професійного досвіду. Для деяких ветеранів гостро стоїть необхідність глибинної психологічної адаптації до умов мирного життя після демобілізації, адже така адаптація напряму впливає на їх успішне працевлаштування.

        

         За інформацією офіцера відділення комплектування Осовського С. О., Вільнянський район є одним з лідерів Запорізької області по кількості учасників антитерористичної операції. Окрім налагодженої мобілізаційної роботи на цей рівень впливає і географічна наближеність до зони бойових дій, і патріотична налаштованість громадян. Він також вбачає за необхідність системно налагодити  роботу з психологічної адаптації воїнів, які тривалий час перебували на передовій та яким складно перебудувати свідомість до цивільного життя.

        

Що також підтвердила в своєму виступі Балабанова С. А., інформуючи про перелік послуг, які можуть отримати учасники бойових дій в управлінні соціального захисту населення, серед яких можливість безоплатного санаторно-курортного лікування, зубопротезування, компенсація витрат на оформлення земельної ділянки, оздоровлення дітей учасників АТО в таборах на узбережжі моря. Також вона зауважила про проблеми в оформленні документів, пенсій, особливо громадян, які крім військової служби офіційно ніде не працювали, або які зареєстровані в Вільянському районі, але проживають фактично в Запоріжжі, де їм, відповідно, зручніше отримувати послуги.

 

Окремої уваги заслуговує комплексна районна програма підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей, про яку нагадав  голова Вільнянськогї районної ради Салякін А. О., слова якого підтвердила Шаповалова В. В. зазначивши, що з районного бюджету заклади медицини постійно отримують фінансування на медичне обслуговування ветеранів АТО, а також на забезпечення їх пільговими препаратами.

 

Достатньо звернень і до «Вільнянського бюро правової допомоги». Яковлєва О. Б. розповіла, що тут робота ведеться в площині надання послуг адвокатів, представництва інтересів ветеранів в судах та взагалі безоплатного доступу до правосуддя.

 

В підсумку жвавої дискусії ще раз впевнились, що обговорення на таку тему вкрай необхідні. Обмін думками та досвідом, дозволяє краще розуміти проблематику цієї категорії громадян та як наслідок надавати більш якісне обслуговування ветеранам АТО, робити їх супровід більш ефективним. В результаті зустрічі вирішили при сприянні голови Вільнянської районної ради організувати семінар для ветеранів АТО та запросити представників Держгеокадастру для обговорення питань про виділення земельних ділянок.     Іншим пріоритетом виділили напрямок ефективної психологічної адаптації учасників бойових дій до мирного життя. З цього приводу вбачається сенс опрацювати різні варіанти залучення професіональних психологів до процесу.

 

 

Фото до тексту можна скачати за посиланням: https://goo.gl/photos/TGtWkNnhtPSZdUrQ9



« повернутися до списку новин