Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

Звіт про виконання Програми соціально-економічного розвитку Вільнянського району на 2018 рік за підсумками І півріччя 2018 року

Переглядів: 1298

Звіт

про виконання Програми соціально-економічного розвитку Вільнянського району на 2018 рік за підсумками І півріччя 2018 року

(Звіт у повній версії можна переглянути на нашому сайті у розділі "Архів документів").

 

 

Згідно з рішенням районної ради  від 22 грудня 2017 № 22 «Про програму соціально-економічного та культурного розвитку Вільнянського  району на 2018 рік» робота структурних підрозділів райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування, районних організацій та установ протягом звітного періоду була спрямована на забезпечення досягнення показників Програми з урахуванням визначених  пріоритетів.

Підсумки соціально-економічного розвитку району у 2018 році свідчать про те що, незважаючи на складну суспільно-політичну та економічну ситуацію в державі, за цей період досягнуто окремих позитивних результатів.

 

 

4. Створення сприятливих умов

для забезпечення економічного зростання

 

4.1 Зростання конкурентоспроможності регіональної економіки

Основні завдання: забезпечення сталого економічного зростання, поліпшення фінансового стану промислових підприємств району.

 

Промисловість Вільнянського району представлена 21 підприємством добувної та переробної промисловості, які формують показник обсягу реалізованої продукції району. Незважаючи на складний фінансовий стан, майже всі промислові підприємства району продовжують вживати заходи спрямовані на випуск конкурентоздатних видів продукції, оптимізацію структури промислового виробництва, розширення коопераційних зв'язків, освоєння нових ринків збуту виробленої продукції.

З 21 промислового підприємства основну суму обсягів реалізації, що складає  97%, формують 8 підприємств. Слід відмітити, що лідером серед промислових підприємств району залишається ТОВ «Агропроінвест 08», виробництво якого складає 69% від загального обсягу промислової продукції в районі. Нарощує виробництво та реалізацію продукції ТОВ НВП «Ріст» та має вже 10% від загального обсягу.

Також, найбільша питома вага обсягів реалізації промислової  продукції у загальному обсязі належить: ТОВ «РІДНА ХАТА» - 6%,  ТОВ «Вільнянський молокозавод» - 4%, ТОВ «Ритм» - 3%, ПАТ «Янцівський гранітний кар’єр» та ТОВ «Пожтехніка» мають по 2%, ТОВ «ВКП Запоріжпак»  - 1%.

Функціонування економіки району в цілому відбувається у складних умовах. Тому під дією низки зовнішніх та внутрішніх факторів в одних галузях ситуація погіршилася, але поряд з цим в інших – вдалося утримати досягнуте за 2017 рік та навіть забезпечити позитивну динаміку розвитку.

Так, протягом січня – квітня 2018 року підприємства району реалізували промислової продукції на 796,55 млн.грн, що більше  аналогічного показника  минулого року на 99,62 млн. грн.,  або  на 14,3% (січень – квітень 2017 року  696,93 млн.грн.).

Більшість промислових підприємств району збільшили обсяги реалізації продукції в порівнянні з відповідним періодом минулого року. З найбільшим  приростом спрацювали:

ТОВ «Пожтехніка» на 188%;

ДП  «ПДКВС України» (№55)» на 126%;

ПАТ «Янцевський гранітний кар'єр» на 111%;

ТОВ «ВКП Запоріжпак» на 104%;

ТОВ НВП «Ріст» на 70%;

ПрАТ «Михайло – Лукашівський Агротехсервіс» на 23 %.

 

Водночас значне зниження обсягів реалізованої промислової продукції відбулось на підприємствах:

 ТОВ «Муліно трейд» на 31%;

 ТОВ «Вільнянський машинобудівельний завод» на 19%.

Основна причина зменшення виробництва – висока конкуренція, систематичне збільшення цін на матеріали  що придбані для власного виробництва та підвищення тарифів на енергоносії.

З метою сприяння створення умов для стабільної роботи промислових підприємств та зростання обсягів виробництва райдержадміністрацією постійно здійснюється моніторинг обсягів виробництва та реалізації продукції. Протягом січня – червня 2018 року було проведено 2 пропуск-наради з представниками промислових підприємств щодо недопущення спаду обсягів промислового виробництва, реалізації продукції та виконання планових показників соціально-економічного розвитку району.

Також, райдержадміністрацією постійно проводиться робота щодо залучення інвестиційно привабливих підприємств району до участі у різноманітних  ярмарках, виставках продукції, рекламних акцій та форумах.

Протягом  І півріччя 2018 року промислові  підприємства району брали участь у виставках та ярмарках, які проводились у районі та м. Запоріжжя:

  • ТОВ «Вільнянський молокозавод» взяв участь у 2 ярмарках районного та обласного рівня, де було представлено найпопулярніший асортимент продукції: молоко пастеризоване, масло вершкове та спред, сир кисломолочний, сиркова маса, напівтверді і м'які сири (моцарела, бринза, здоров’я);
  • Державні підприємства кримінально – виконавчої служби №55 та №20 взяли участь у 2 ярмарках, які проводились в м. Запоріжжі. Підприємства представляли продукцію власного виробництва – товари народного споживання (сувеніри, нарди, скриньки, спецодяг), металева та скло-металева продукція, ковані вироби.

 

Результати досягнення:

- обсяг реалізованої промислової продукції, робіт, послуг в цілому по району за січень – квітень 2018 року складає 796,55 млн.грн, що більше  аналогічного показника  минулого року на 99,62 млн. грн.,  або  на 14,3%.

         - за січень-червень поточного року обсяг виробництва промислової продукції збільшився у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 24%, або 185,8 млн. грн. і становив 952,0 млн. грн.     

 

4.2 Соціальне відродження села та підвищення доходів селян, створення умов для розвитку аграрного сектору

Основні завдання: перетворення агропромислового комплексу на високоефективний, конкурентоспроможний на внутрішньому та зовнішньому ринках сектор економіки, формування сприятливого життєвого середовища у сільській місцевості.

              Враховуючи, що в районі переважає аграрне та переробне виробництво, однією із пріоритетних галузей є сільське господарство.

Станом на 01.07.2018 року посівна площа під урожай 2018 року по району  складає 68,6 тис. га., з них засіяно:

36,8 тис. га. - зерновими та зернобобовими культурами (в тому числі озимих культур 29,6 тис. га), або 53,6 % від загальної площі посівів;

31,5 тис. га - технічних культур ( в тому числі озимого ріпаку 2,6 тис. га), що становить 45,9%  загальної площі посівів;

0,089 тис. га - овоче-баштанними та  картоплею (0,13%);

0,18 тис. га - кормовими (0,26%).

Сільськогосподарськими підприємствами району з початку липня розпочалися  роботи по збору ранніх зернових і зернобобових культур врожаю 2018 року.

У землеробстві району сільськогосподарськими підприємствами впроваджуються новітні інтенсивні технології при вирощуванні сільськогосподарських культур, які забезпечують зниження енергетичних витрат, підвищення ефективності родючості ґрунтів, захисту їх від ерозії, покращення гумусового балансу і будови ґрунтів, зменшення непродуктивних втрат поживних речовин і вологи, забезпечення скорочення строків виконання польових робіт. При застосуванні таких технологій в порівнянні з традиційними технологіями, економія витрат становить близько 12%, отримання прибутку сільгосппідприємствами зростає на 10-30%. 

Розпорядженням голови районної державної адміністрації від 16.04.2018 № 193 «Про організацію проведення заходу «Врожай 2018» утворено районну робочу групу з організації проведення в районі заходу «Врожай 2018».

Станом на 01.07.2018 року проведено моніторинг стану використання сільськогосподарських земель близько 60% загальної площі сільськогосподарських земель району, що підлягають моніторингу.

У господарствах району, які займаються тваринництвом, протягом січня - червня 2018 року реалізовано на забій худоби і птиці (у ж.в.) 1,0 тис. тонн, що становить 103,4% до показників  відповідного періоду 2017 року.

Станом на 01.07.2018 року в сільськогосподарських підприємствах району   наліковується 146 голів великої рогатої худоби складає, що становить 150,5% до відповідного періоду минулого року,  в тому числі корів нараховується 34 голови, або  226,7%  до звітної дати минулого року.

Поголів'я великої рогатої худоби зберіглося на підприємстві закритого типу Любомирівський ПНІ, де вироблена продукція використовується тільки для власних потреб та ФГ «М’ясний формат», яке спеціалізується на виробництві м’ясної продукції, від етапу відгодівлі худоби – до обвалки напівтуш.

За січень - червень поточного року виробництво молока знизилося проти відповідного періоду минулого року майже на 50% і становило  8,7 тон, таке зниження пояснюється  оновленням дійного стада корів на молодняк.

Поголів?я свиней станом на звітну дату становить 15009 голів, що на 1265 голів більше ніж у відповідному  періоді 2017 року, або на 9,2%.

Основним виробником свинини в районі є ТОВ «ПЖК - Запоріжжя» і станом на 01.07.2018 року поголів’я свиней складає 7624 од. Цим господарством протягом шести місяців 2018 року вироблено 7,2 тис. тон м’яса, з середньодобовим приростом  465 грамів.

За січень-червень поголів’я свиней на ТОВ «Біляївський свинокомплекс» складає 2180 голів.  Товариство  співпрацює з кафедрою генетики та розведення тварин Дніпропетровського державного аграрного університету. Господарство закуповує і впроваджує лінії м’ясного напрямку зарубіжних порід «Макстер», «Пєтрен», «Ландрас» та вітчизняна порода «Велика біла», що дає можливість активно нарощувати об’єми  тваринницької продукції.  В поточному  році сільгосппідприємством  введено в дію свиноферму в с. Біляївка проектною потужністю 2500 голів та створеними 2 новими робочими місцями. Крім того, на протязі 2018-2019 років планується провести реконструкцію свиноферми в с. Біляївка з проектною потужністю 3000 голів зі створенням ще 2 нових робочих місць.

Птахівництвом в районі займається ФГ «Агронікс», на балансі якого знаходиться одна ферма з  маточним поголів’ям гусей в кількості 3590 голів.

За 6 місяців поточного року  виробництво яєць складає - 0,0264 млн. шт, або  57,0% до показника запланованого Програмою та 58,6% до 2017 року.

Вівчарством в районі займаються 2 господарства, а саме: ФГ «М’ясний формат» та ФГ «Агронікс». Станом на 01.07.2018 загальна кількість поголів’я овець складає 550 голів, що на 95 голів  більше показника за шість місяців минулого року, з них маточного поголів’я  нараховується 236 голів.

Сільськогосподарськими підприємствами району  постійно проводиться поновлення парку сільськогосподарської техніки сучасними високопродуктивними енергозберігаючими машинами та механізмами.

За оперативними даними сільгосптоваровиробниками району за шість місяців поточного року освоєно власних коштів у сумі 11,8 млн. грн. в основному на придбання нової техніки.

На виконання доручень голови обласної  та районної державних адміністрацій за січень-червень поточного року проводилась робота по організації ярмарок з продажу сільськогосподарської продукції. Це дає можливість з одного боку створити для сільгосптоваровиробників простий механізм по реалізації власної продукції, а з іншого – забезпечити населення якісною сільськогосподарською продукцією за доступними цінами.

Так, у звітному періоді сільгосппідприємствами району проведено 26 сільськогосподарських ярмарок, на яких було реалізовано сільгосппродукції на загальну суму 690,9 тис. грн., в тому числі: 5,8 тон м’яса; 2,6 тон олії; овочів 6,4 тон. Ціни на сільгосппродукцію на ярмарках нижче на 10 %, ніж у торгівельній мережі.

 

Результати досягнення:

Станом на 01.07.2018 року:  

  • зібрано яєць в кількості  0,026 млн. шт.
  • реалізовано  м’яса - 1004 тон;

- сільськогосподарськими підприємствами створено 14 новихробочих місць;

- розмір середньої заробітної плати на 1 працюючого в рамках операції «Врожай 2018» склав 4046 грн. ( в порівнянні з початком операції збільшився на 103,0 грн.). як позитивну тенденцію слід відзначити збільшення питомої ваги страхувальників, які виплачують заробітну плату своїм працівникам на рівні мінімальної та вище, в порівнянні з початком 2018 року.

 

 

4.3 Регуляторна політика та розвиток підприємництва. Створення належних умов для здійснення  торгівельної діяльності та сфери послуг

 

В сфері підприємницької діяльності:

 

Основні завдання: сприяння у фінансово-кредитній та інвестиційній підтримці малого підприємництва та розвитку дієвої інфраструктури підтримки бізнесу.

Для підтримки та розвитку малого і середнього бізнесу  рішенням тридцять сьомої сесії сьомого скликання Вільнянської районної ради від 23.12.2016 року № 4 затверджена Комплексна програма розвитку малого та середнього підприємництва у Вільнянському  районі на 2017- 2018 роки.

Станом на 01.07.2018 року на території району здійснювали діяльність 1194 підприємця  фізичних - осіб, 304 малих підприємств, з них 14 підприємств - середні (статистичні дані за 2016 рік), здійснювало діяльність 181 фермерське господарство.

Кількість малих та середніх підприємств у порівнянні з 2015 роком збільшилась на 10 од (у 2015 - 294 од.), або на 3,4%.

Незважаючи на те, що на протязі І півріччя 2018 року 118 фізичних осіб-підприємців припинили свою діяльність та знялися з обліку, їх кількість залишилася майже на рівні  відповідного періоду 2017 року (1192 особи).

Від діяльності суб’єктів малого та середнього підприємництва до місцевого бюджету району за січень-червень 2018 року надійшли кошти в сумі 13,5 млн. грн., що становить 19,6 %  від  загальних надходжень в районі. Надходження до бюджету у порівнянні з відповідним періодом минулого року  зменшилися на 12,4%,   або на 1,9 млн. грн.

Для зручності суб’єктів підприємницької діяльності при Вільнянській райдержадміністрації щоденно працює центр надання адміністративних послуг.

За І півріччя  2018 року до центру звернулося 4090 осіб, з них:

- надано консультацій по різноманітним питанням – 602 особам;

- отримано послуг з земельних питань – 2882;

- з міграційних- 579;

- з архітектурних питань - 24.

         Спеціалістами Вільнянської філії Запорізького обласного центру зайнятості та Запорізького об’єднаного приміського управління Пенсійного фонду України у в Запорізькій області щоденно надаються безкоштовні консультації з різноманітних питань, що стосуються підприємницької діяльності працює «гаряча лінія» 4-11-39 (центр зайнятості) та 4-22- 09 (Пенсійний фонд).

Також, необхідні консультації можна отримати у адміністраторів центру надання адміністративних послуг райдержадміністрації, або  за телефоном 4-02-43.

З метою активізації фінансово-кредитної та інформаційної підтримки суб’єктів малого підприємництва, центром зайнятості для організації власного бізнесу з фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття на 2018 рік заплановано надання фінансової допомоги безробітним на суму 150,0 тис. грн. Станом на 01.07.2018 року надана одноразова допомога для розвитку власного бізнесу   5 особам на загальну суму 71,5 тис. грн.

Крім того, Комплексною програмою розвитку малого та середнього підприємництва у Вільнянському районі, на 2018 рік з районного бюджету передбачена фінансова допомога підприємцям на розвиток власного бізнесу в сумі 15,0 тис грн.

Для суб’єктів підприємницької діяльності Вільнянською об’єднаною державною податковою інспекцією Головного управління державної фіскальної служби у Запорізькій області,   Вільнянською районною філією Запорізького обласного центру зайнятості та управлінням агропромислового розвитку райдержадміністрації на протязі січня-червня 2018 року в районі  проведено:

  • 5 засідань "круглих столів";
  • 4  "громадських слухання";
  • 25 семінарів-практикумів,
  • надано близько 1600 різноманітних консультацій.

        Райдержадміністрація спільно з центром зайнятості населення сприяє збільшенню ролі ринків у забезпеченні зайнятості безробітного населення. Безробітним пропонується пройти  підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації, що дасть можли­вість незайнятим громадянам знайти роботу у сфері торгівлі, ресторанного госпо­дарства, побутового обслуговування населення, або відкрити власну справу.

        На протязі І півріччя поточного року 10 осіб, з числа безробітних  пройшли навчання та стажування з основи підприємницької діяльності, в тому числі 2 особи – інваліди з послідуючим працевлаштуванням.

   Для вирішення різноманітних питань та інформаційної підтримки малого та середнього бізнесу, розпорядженням голови райдержадміністрації від 13.12.2006 року створена районна Координаційна рада з питань розвитку підприємництва. За звітний період Координаційною радою проведено 3 засідання.

  На офіційному веб-сайті Вільнянської райдержадміністрації створено    спеціальний розділ «підприємництво». Метою офіційного сайту є інформаційне забезпечення суб’єктів підприємницької діяльності  про хід впровадження реформ системи надання адміністративних послуг та діяльності дозвільних центрів, виконання Комплексної програми розвитку малого та середнього бізнесу в районі, зміни в підприємницькому середовищі та чинному  законодавстві.

Результати досягнення:

- збільшилась кількість малих підприємств проти попереднього року на 41 од., або на 13,5% і становить 345 од.;

- збільшилась кількість зайнятих працівників у малому підприємництві проти минулого року на 261 од., або на 2,5%, і становить 3562 од., кількість підприємців-фізичних осіб – на 2 од. і становить 1194 од.

 

В сфері торгівлі:

Основні завдання: поліпшення якості торговельного обслуговування, підтримка вітчизняного товаровиробника, запобігання необґрунтованому зростанню цін на споживчому ринку, захист прав споживачів.

                Станом на 01.01.2018 року на території району діяло всього 352 підприємства роздрібної торгівлі, з них  у сільській місцевості – 154, у м. Вільнянську – 198 об’єктів, загальною площею – 28452,49 м кв., в тому числі оптову торгівлю здійснюють 8 суб’єктів підприємницької діяльності з торговельною площею – 664 кв. (у всіх  юридичних осіб є в наявності оптові склади).   

          Крім того в районі діє 2 ринки змішаної групи товарів: Вільнянський центральний ринок та міні ринок Сичова-Мрочко О.М., з кількістю торгових місць 589 од.,  працює 32 підприємства ресторанного господарства з них- 24 в сільській місцевості в м. Вільнянськ – 8 од . з кількістю посадочних місць – 11558 чол.

           Для реалізації сільськогосподарської продукції в м. Вільнянськ по вул. Гнаровської та вул.  Бочарова функціонують торгівельні ряди та торгівельний комплекс ПП «Укрспецпромгруп-ЛД» ( пров. Гнаровської).

          Крім того, на території Вільнянського ринку відведені спеціальні місця для торгівлі населенням продукції власного виробництва: в критому павільйоні для реалізації м’яса та молочної продукції; в закритих рядах – реалізація сільськогосподарської продукції та облаштовано спеціальний майданчик для торгівлі продукції населенням та фермерським господарствам безпосередньо з автотранспорту. На території ринку працює магазин з реалізації молочної продукції власного виробництва  ТОВ «Вільнянський молокозавод».

            Для суб’єктів підприємництва та сільгосптоваровиробників за січень-червень  2018 року в районі організовано та проведено 26 сільськогосподарських ярмарок, на яких було реалізовано продукції власного виробництва на суму 690,9 тис. грн. Ціни на сільгосппродукцію на ярмарках нижче на 10-15% ніж у торгівельній мережі.

            З метою запобігання безпідставного підвищення цін на основні продукти харчування райдержадміністрацією здійснюється щотижневий  моніторинг цінової ситуації на підприємствах роздрібної торгівлі та продовольчих ринках.

 

Результати досягнення:

- обсяг роздрібного товарообороту підприємств, основним видом економічної діяльності яких є роздрібна торгівля, за січень - березень поточного року склав 42,5 млн.грн., що становить 105,7% до відповідного періоду минулого року.

- кількість підприємств роздрібної торгівлі станом на 01.01.2018 року збільшилася проти 01.01.2017 року на 8 од., або 2,3%.

 

В сфері  надання послуг:

Основні завдання: розширення мережі    надання послуг із забезпечення територіальної доступності побутових послуг для населення.

                   Станом на 01.01.2018 року в районі функціонує 46 підприємств   побутового обслуговування населення, з них  у сільській місцевості – 4, у м. Вільнянськ – 42 об’єкти з  загальною площею 9876,9 м кв.

             За січень-березень поточного року обсяг реалізованих послуг (у ринкових цінах) склав  10,9 млн. грн. і збільшився проти відповідного періоду минулого року на 0,3 млн. грн., або на 2,8 % ( 3 місяці  2017 р. – 10,6 мл. грн.). Обсяг послуг реалізованих населенню також збільшився проти відповідного періоду минулого року  на 15,3%, або на 1,0 млн. грн. і склав  2,9 мн.грн. ( 3 міс. 2017 р.-  1,9 мн.грн.). Частка послуг реалізованих населенню у загальному обсязі  реалізованих послуг становить 27,3% проти 18,4%  січня-березня 2017 року.

Результати досягнення:

         - за січень-березень обсяг послуг реалізованих населенню збільшився проти відповідного періоду минулого року на 2,8%.

 

4.4 Підвищення фінансової незалежності та спроможності місцевих бюджетів в умовах впровадження бюджетної децентралізації.

Основні завдання: забезпечення стабільного функціонування бюджетної системи, виконання планових завдань з надходження коштів до бюджетів усіх рівнів.

 

За І півріччя 2018 року до загального фонду бюджету району надійшло 60 164,0 тис.грн. власних надходжень, що становить 116,8 % до затвердженого плану. Додатково до бюджету надійшло 8 663,5 тис.грн.

У порівнянні з відповідним періодом минулого року обсяг надходжень збільшився на 8 751,5 тис.грн., або на 17,0 %.

Збільшення відбулося за рахунок збільшення надходжень по податку та збору на доходи фізичних осіб в сумі 7 113,0 тис.грн.,  єдиного податку в сумі 2 060,1 тис.грн.

        До спеціального фонду бюджету району надійшло 8 590,5 тис.грн. власних надходжень, що становить 291,8 % до плану. У порівнянні з відповідним періодом 2017 року обсяг надходження доходів до спеціального фонду бюджету району збільшився на 198,7 %,  або  на  5 714,1 тис.грн.  Збільшення  надходжень  відбулося  за  рахунок збільшення  надходжень інших джерел власних надходжень  (благодійні  внески,  гранди, дарунки та отримання коштів на виконання цільових заходів) на 4 112,2 тис.грн. та надходження коштів від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення на 1027,3 тис.грн.

          За січень-червень 2018 року до загального фонду районного бюджету надійшло 36 468,3 тис.грн. власних доходів, що становить 114,9 % до плану. Порівняно  з  відповідним періодом 2017 року до районного бюджету надійшло доходів більше на 6 938,3 тис.грн., або на 23,5 %.

План  надходження  доходів  до загального фонду по міській, селищній та сільських радах виконано  на 119,9 %.  При  плані  19 759,1 тис.грн. фактично  до бюджетів рад надійшло 23 695,7 тис. грн., перевиконання становить 3 936,6 тис. грн. План надходження доходів виконали усі місцеві бюджети більш ніж на 105,0 % окрім Кам’яного селищного бюджету, який виконано на 78,8 %, Гнаровського сільського бюджету, який виконано на 97,3 % та Московського сільського бюджету, який виконано на 91,6 %.

У порівнянні з відповідним періодом 2017 року до бюджетів рад (в цілому) надходження збільшилось на 8,3 %, або на 1 812,9 тис.грн.

Протягом І півріччя 2018 року отримано дотацій та субвенцій з державного  бюджету по загальному фонду 196 233,8  тис. грн., що становить 97,3 % до планових показників затверджених на звітний період 2018 року.

За січень-червень 2018 року проведено 6 засідань районної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій  та інших соціальних виплат, на яких розглядалися питання виплати заробітної плати та дотримання мінімальних гарантій з оплати праці на економічно активних підприємствах району.

           Робота   щодо   легалізації   зайнятості   та   заробітної   плати   в    районі проводиться в рамках районної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної    плати,    пенсій,    стипендій    та    інших   соціальних    виплат.

Станом на 01.07.2018 року використано коштів загального фонду місцевих бюджетів в цілому по району разом з дотаціями та субвенціями з державного бюджету в загальній сумі 276 789,8 тис. грн.,  або  90,4 % плану на  відповідний період  (306 175,1 тис. грн.), з них:

на соціальні виплати спрямовано  202 103,6 тис. грн.,  в тому числі:

заробітна плата з нарахуваннями –  86 683,3 тис. грн.;

 допомога сім'ям  з  дітьми та на дітей-сиріт –  30 354,5 тис. грн.;

 пільги і субсидії – 85 065,8  тис. грн.

З загальних видатків використано коштів на:

освіту - 81 194,8 тис. грн., або 87,9 %  планових призначень на січень – червень  2018 року  (92 388,4  тис. грн.);

           охорону здоров'я – 26 569,9 тис. грн., або 91,4 % планових призначень  на   січень – червень  2018 року (29 068,0 тис. грн.);

            соціальний захист та соціальне забезпечення – 121 647,9 тис. грн., або                                    95,0 % планових призначень на січень - червень  2018 року  (127 981,0 тис.грн.);

 культуру – 5 615,6 тис. грн., або  79,6  % планових призначень на  січень - червень  2018 року  (7 056,4 тис. грн.);

 утримання органів місцевого самоврядування – 13 694,7  тис. грн., або 78,9 % планових призначень на  січень - червень  2018 року  (17 358,1 тис. грн.);

 за спожиті енергоносії сплачено 9 664,1  тис. грн.

Кредиторська заборгованість по заробітній платі та спожиті енергоносії станом на 01.07.2018 відсутня.

 

Результати досягнення:

- за січень - червень обсяг надходжень до загального фонду бюджету району збільшився на 8 751,5 тис.грн., або на 17,0 % у  порівнянні з відповідним періодом минулого року;

- у порівнянні з відповідним періодом минулого року до бюджетів рад (в цілому) надходження збільшилися на 8,3 %, або на 1 812,9 тис.грн.

 

5. Модернізація виробництва та інфраструктури

 

5. 1 Підвищення ефективності енергозбереження

Основні завдання: досягнення максимальної ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів у галузях економіки, скорочення споживання імпортованих енергоносіїв, зменшення шкідливого впливу на довкілля.

В рамках реалізації заходів Програми енергоефективного використання  паливно-енергетичних ресурсів у Вільнянському районі на  2016-2020 роки, за кошти районного бюджету у І півріччі 2018 року проведені роботи із заміни дерев′яних віконних та дверних блоків на металопластикові в учбових закладах району на суму 671,4 тис.грн., що на 150,0 тис.грн. більше запланованого а саме:

  • ЦДЮТ ім. Гнаровської – 18,0 тис. грн.;
  • Гімназія «Світоч» - 199,0 тис.грн;
  • Вільнянська ЗОШ № №2  - 150,0 тис. грн.;
  • Вільнянська ЗОШ №3- 150,0 тис. грн.;
  • Тернівський НВК – 60,0 (депутатські повноваження)
  • Михайлівський НВК – 94, 4 тис. грн. (депутатські повноваження )

 

Результати досягнення:

- у І півріччі поточного року у порівняні з аналогічним періодом минулого року бюджетними установами району зменшено споживання:

  •  природного газу  на 12 тис. м3, або на 3%
  •  електроенергії  на 11 тис.кВт. год , або на 1%.

 

5.2 Реалізація пріоритетних інвестиційних проектів соціально-економічного розвитку району

Основні завдання: реалізація ключових інфраструктурних проектів; поліпшення житлових умов громадян; будівництво та реконструкція об’єктів життєзабезпечення; удосконалення діяльності та матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я, створення належних умов для всебічного та повноцінного розвитку дітей.

 

Будівництво та реконструкція об’єктів життєзабезпечення

         У І півріччі поточного року за рахунок коштів міського бюджету Вільнянської міської ради, проведено капітальний ремонт покрівель житлових будинків на загальну суму 1205,55 тис.грн., а саме:

         -капітальний ремонт покрівлі  та оголовків житлового будинку по
вул. Шевченко,89 у м. Вільнянськ  – на  486,9 тис.грн.;

        - капітальний ремонт покрівлі  житлового будинку по вул. Бочарова,15 у м. Вільнянськ  – на  718,6 тис.грн.( продовжується на даний час).

В районі продовжуються роботи з реконструкції мереж вуличного освітлення населених пунктів. Так, протягом січня - червня 2018 року за рахунок місцевих бюджетів на територіях міста Вільнянськ, Антонівської, Гнаровської, Любимівської, Максимівської, Михайлівської, Московської та  Солонянської сільських рад проведено реконструкцію вуличного освітлення, встановлено енергоефективні світлодіодні лампи для освітлення вулиць на загальну суму 1860,10 тис.грн., в тому числі:

            -капітальний ремонт вуличного нічного освітлення по вул. Соборна (від
буд. № 165 до буд. № 185) у м. Вільнянськ;

           -капітальний ремонт вуличного нічного освітлення по пров. Шкільному у м. Вільнянськ;

          -капітальний ремонт вуличного нічного освітлення по вул. Дніпровська, пров. Срлідарності у м. Вільнянськ;

        -капітальний ремонт вуличного нічного освітлення по провулкам Тракторному, Кирпичному, Алкорівському у м. Вільнянськ;

      -капітальний ремонт вуличного нічного освітлення по вул. Українська у
м. Вільнянськ.

      - «Реконструкція вуличного освітлення у с. Геленжик Антонівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області» – 231,02 тис.грн.;

  • «Реконструкція вуличного освітлення по селам Жовтневе та Вербове Гнаровської сільської ради Вільнянського району Запорізької області» – 7,1 тис.грн.;
  • «Реконструкція вуличного освітлення по селам Тернувате та Новотроїцьке Любимівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області» – 557,28 тис.грн.;
  • «Реконструкція вуличного освітлення у с. Широке Максимівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області» – 13,52 тис.грн.;
  • «Реконструкція вуличного освітлення у с. Михайлівка Михайлівської сільської ради Вільнянського району Запорізької області» – 579,62 тис.грн.;
  • «Придбання та встановлення енергоефективних світлодіодних ламп для освітлення вулиць у с. Московка Московської сільської ради Вільнянського району Запорізької області» – 21,17 тис.грн.;
  • «Реконструкція вуличного освітлення у с. Солоне Солонянської сільської ради Вільнянського району Запорізької області» – 15,41 тис.грн.

         За інформацією, наданою філією «Запорізька ДЕД» ДП «Запорізькій облавтодор» ПАТ ДАК «Автомобільні дороги України» у ІІ кварталі 2018 роки виконані роботи з експлуатаційного утримання автодоріг загального користування місцевого значення  (ямковий ремонт) площею 1226,64 м2 на загальну суму 681,881тис.грн., а саме:

         - Наталівка - Новоолександрівка -Малокатеринівка  (120,83 м2) - 45,538 тис.грн.;

       -   Кам′яне  (542,29 м2,)  - 331,443 тис.грн.;

       -   Запорізьке-Соколівка  (355,66 м2)  - 191,8 тис.грн.;

       -   Криничне-Василівське-Матвіївка (42,86 м2, ) -  22,3 тис.грн.;

       -   Соколівка-Андріївка (165,0м2, )  - 90,8 тис.грн.

         Крім того, райдержадміністрацією спільно з органами місцевого самоврядування опрацьовано питання щодо виділення коштів із сільських, селищних, міських бюджетів на роботи з будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення. На теперішній час Михайло-Лукашівською та Максимівською сільськими радами прийнято рішення щодо співфінансування витрат на проведення експлуатаційного утримання робіт на автодорогах:

  •  Михайло – Лукашеве - Миролюбівка  - на суму 80,0 тис.грн.;
  • Трудолюбівка - Максимівка   на суму 200,0 тис.грн.

         Розпочати ремонтні роботи на зазначених дорогах планується у ІІІ кварталі 2018 року.

На утримання та ремонт доріг комунальної власності у І півріччі 2018 року міськселищсільвиконкомами заплановано власних коштів у сумі 6840,7 тис.грн., в тому числі на поточні ремонти -  6045,2 тис.грн. та на капітальні – 795,5 тис.грн. Станом на 01.07.2018 року проведено поточні ремонти доріг комунальної власності на загальну суму 4210,75 тис.грн., що становить 69,6 % від запланованої суми на поточні ремонти.

За рахунок коштів місцевого бюджету Вільнянською міською радою реалізовано заходи щодо благоустрою території міста, а саме: проведено реконструкцію тротуарів по вулицях Кошового та Бочарова, облаштовано фонтан на площі «Фестивальній» на загальну суму   301,35 тис.грн.

За рахунок власних коштів Гнаровською, Купріянівською та Михайло – Лукашівською сільськими радами придбано та встановлено у поточному році 4 дитячі ігрові майданчики та гойдалки на загальну суму 89,5 тис.грн.

 

Результати досягнення:

 

- загальний обсяг прямих іноземних інвестиції, залучених у підприємства та організації району, у січні – березні 2018 року склав 12499,2 тис.дол.США, що на 5,7% більше ніж на початок 2017 року (11820,7 тис.дол.США).

- за січень-червень 2018 року у розвиток економіки району було спрямовано 31,2 млн. грн. капітальних інвестицій;

          - у І півріччі поточного року у рамках щорічної акції «За чисте довкілля у приведені у належний санітарний стан 22 парка, 15 скверів, 17 дитячих майданчиків, 26 спортивних майданчиків, висаджено 220 дерев, 45 кущів, впорядковано 780 м2  газонів, 57 м2 квітників, 48 місць поховань, 2 меморіальних комплексу, 10 місць почесних поховань.

- зроблено ямковий ремонт автодоріг загального користування місцевого значення  на  площі 1226,64 м2 на загальну суму 681,881тис.грн.

        - проведено капітальний ремонт вуличного нічного освітлення в м. Вільнянськ на загальну суму 335,74 тис.грн.

         - проведено капітальний ремонт покрівель житлових будинків на в м. Вільнянськ загальну суму 1205,56 тис.грн.

 

5.3 Розв’язання екологічних проблем  найбільш техногенно навантажених територій

Основні завдання: зменшення надходжень шкідливих забруднюючих речовин у довкілля, збереження природних ландшафтів, ресурсів тваринного та рослинного світу, створення безпечних умов для життєдіяльності населення.

 

         З метою  поліпшення екологічної ситуації та підвищення рівня екологічної безпеки  в районі згідно рішення обласної ради від 30.11.2017 року №37 (зі змінами рішення №8 від 22.03.2018 ) на 2018 рік затверджено виконання  природоохоронних заходів за рахунок  місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища на суму 1756,128 тис. грн., та з обласного бюджету в сумі 23395,330 тис. грн. в тому числі :

 

(кошти місцевих фондів)

        - на озеленення території  Гнаровської сільської ради -100,0 тис. грн.;

- роботи пов’язані з поліпшенням технічного стану та благоустрою водойми біля с. Жовтневе Гнаровської сільської ради (розробка робочого проекту)- 200,0 тис. грн.;

         - на придбання спеціалізованої машини для збору, транспортування, твердих побутових відходів  (сміттєвоз) – 1262,528 тис. грн.;

         - на розробку проекту щодо відведення земельної ділянки для будівництва полігону твердих побутових відходів між селами  Михайлівка та Криничне  Михайлівської сільської ради - 29,300 тис. грн.;

       - на розробку проектно-кошторисної документації будівництва майданчику для сортування твердих побутових відходів між селами  Михайлівка та Криничне  Михайлівської сільської ради - 54,300 тис. грн.;

        - на озеленення території м. Вільнянськ -110,0 тис. грн.

 

(кошти обласного бюджету):

-  мережі водовідведення, с. Матвіївка Вільнянського району – реконструкція - 433,633 тис. грн.;

- каналізаційні очисні споруди м. Вільнянськ Запорізької області – реконструкція – 15145,395 тис. грн.;

- розробка проектів землеустрою з організації території та встановлення меж земель природно-заповідного фонду заказників місцевого значення на території району - 216,302 тис. грн.;

- захист від підтоплення і затоплення північно-західної частини м. Вільнянськ (провулок Тракторний та вулиці Незалежності України, Першотравнева, Маяковського, Запорізька, Козацька, Покровська) Запорізької області – нове будівництво   - 7600,00 тис. грн.

 

         У січні-червні поточного року на виконання  природоохоронних заходів з місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища використано 1155,0 тис грн., що становить 65,8% від запланованого, в тому числі на :

         - придбання спеціалізованої машини для збору, транспортування, твердих побутових відходів  (сміттєвоз) – 1135,0 тис. грн.

        - озеленення території м. Вільнянськ -20,0 тис. грн.

         Крім того, Любимівською сільською радою в І півріччі поточного року були використані кошти з фонду охорони навколишнього природного середовища в сумі 6,240 тис. грн. на природоохоронний захід -  збирання, перевезення, зберігання, обробка, утилізація та знешкодження відходів (люмінесцентні лампи). План щодо використання екологічних коштів Любимівській сільській раді буде затверджено на черговій сесії Запорізької обласної ради.

         Станом на  01.07.2018 року освоєно коштів з обласного бюджету в сумі 14403,814 тис. грн ., що становить 61,6% від запланованого, в тому числі:

         - каналізаційні очисні споруди м. Вільнянськ Запорізької області – реконструкція  - 12183,964 тис. грн.;

         - захист від підтоплення і затоплення північно-західної частини м. Вільнянськ (провулок Тракторний та вулиці Незалежності України, Першотравнева, Маяковського, Запорізька, Козацька, Покровська) Запорізької області – нове будівництво – 2219,850 тис. грн.

         Вивіз та розміщення побутових відходів в  місті Вільнянськ та сільській місцевості здійснюється за допомогою КП «Вільнянський міськкомунгосп Запорізької області» та селищсількомунгоспів.

         Підприємства району отримали ліміти на  утворення та розміщення   побутових відходів у 2018 році на полігоні твердих побутових відходів №1 м. Запоріжжя ТОВ «ВЕЛЬТУМ- Запоріжжя».

         З метою покращання стану довкілля, зменшення забруднення навколишнього природного середовища на протязі звітного періоду  органами місцевого самоврядування постійно проводяться бесіди з мешканцями населених пунктів щодо дотримання ними санітарно-екологічних вимог.

         За січень-червень поточного року міськселищсільвиконкомами проведена робота щодо приведення прилеглих територій до існуючих санітарних норм, виявлено та ліквідовано 12  несанкціонованих сміттєзвалищ, на загальній території 1140 м.кв, очищено від сміття близько 200 км узбіччя доріг та вулиць.

 

Результати досягнення:

- реалізація заходів дозволила поліпшити стан навколишнього природного середовища та створити умови для безпечного життя населення;

- скарг від населення щодо негативного впливу на їх здоров’я від діяльності підприємств  до райдержадміністрації не надходило.

 

 

5.4 Надійне функціонування систем життєзабезпечення населення, реформування та розвиток житлово-комунального господарства

Основні завдання: підвищення якості житлово-комунальних послуг, забезпечення сталої роботи цього сектору.

 

З метою підвищення якості  послуг з  централізованого теплопостачання та надійної експлуатації  котелень у місті Вільнянським ОВУЖКГ, яке забезпечує подачу тепла до багатоквартирних житлових будинків, бюджетних установ та інших споживачів, на протязі січня-червня поточного року проводило відповідні заходи по підготовці теплового господарства до роботи в опалювальний період 2018/2019 років на загальну суму 401,3 тис. грн.:

- проведено роботи з очистки поверхонь нагріву 7 котлів, ремонт їх футеровок та обмуровок, проведена опресовка теплових мереж;

- завершено ремонт котла НІІСТУ-5 котельної по вул. Каштанова,1.  

На протязі звітного періоду проводилась роз’яснювальна робота серед населення щодо необхідності підвищення рівня сплати за отримані житлово-комунальні послуги та погашення заборгованості. На сторінках районної газети ТОВ «Редакція газети «Дніпровські вогні» регулярно висвітлюються питання щодо підвищення якості надання житлово-комунальних послуг та  необхідності покращити розрахунки населення за спожиті житлово-комунальні послуги ( ДВ № 31 від 25.04.2018, ДВ № 42 від 06.06.2018, ДВ № 43 від 09.06.2018).

Для створення розвинутого конкурентного середовища на ринку обслуговування житла, формування органів, які забезпечать ефективне управління об’єктами житлово-комунального господарства на основі договірних відносин, зокрема шляхом нарощування кількості об’єднань співвласників багатоквартирних будинків  Вільнянською міською радою, КП «Вільнянський міськкомунгосп Запорізької області» проводилася  відповідна робота з мешканцями багатоквартирних будинків, в яких не створено ОСББ з метою визначення форми управління будинком.

В результаті проведеної роботи загальними зборами мешканців м. Вільнянськ в 38 багатоквартирних будинках обрано управителя – КП «Вільнянський міськкомунгосп Запорізької області».

У 2018 році управителем укладено з уповноваженими особами договори щодо надання послуг та управління багатоквартирним будинком, для решти будинків, в яких не створено ОСББ та не обрано управителя, міська рада готує конкурс на його визначення.

Крім того, 21 лютого 2018 року виконавчим комітетом  Михайлівської сільської ради було оголошено конкурс з призначення управителя багатоквартирного будинку, однак бажаючих взяти участь у зазначеному конкурсі не виявлено.

Результати досягнення:

- за статистичними даними станом на 01.06.2018, оплата населенням району послуг з водопостачання здійснюється з переплатою у сумі 467,0 тис.грн.;

- за  кошти обласного бюджету придбано два сміттєвоза для  КП «Михайлівський сількомунгосп» та КП «Вільнянський міськкомунгосп Запорізької області». Починаючи з ІІ кварталу 2018 року  сміттєвози використовуються за призначенням.

 

 

Звіт

про виконання Програми соціально-економічного розвитку Вільнянського району на 2018 рік за підсумками І півріччя 2018 року

 

 

 

Згідно з рішенням районної ради  від 22 грудня 2017 № 22 «Про програму соціально-економічного та культурного розвитку Вільнянського  району на 2018 рік» робота структурних підрозділів райдержадміністрації, органів місцевого самоврядування, районних організацій та установ протягом звітного періоду була спрямована на забезпечення досягнення показників Програми з урахуванням визначених  пріоритетів.

Підсумки соціально-економічного розвитку району у 2018 році свідчать про те що, незважаючи на складну суспільно-політичну та економічну ситуацію в державі, за цей період досягнуто окремих позитивних результатів.

 

 

4. Створення сприятливих умов

для забезпечення економічного зростання

 

4.1 Зростання конкурентоспроможності регіональної економіки

Основні завдання: забезпечення сталого економічного зростання, поліпшення фінансового стану промислових підприємств району.

 

Промисловість Вільнянського району представлена 21 підприємством добувної та переробної промисловості, які формують показник обсягу реалізованої продукції району. Незважаючи на складний фінансовий стан, майже всі промислові підприємства району продовжують вживати заходи спрямовані на випуск конкурентоздатних видів продукції, оптимізацію структури промислового виробництва, розширення коопераційних зв'язків, освоєння нових ринків збуту виробленої продукції.

З 21 промислового підприємства основну суму обсягів реалізації, що складає  97%, формують 8 підприємств. Слід відмітити, що лідером серед промислових підприємств району залишається ТОВ «Агропроінвест 08», виробництво якого складає 69% від загального обсягу промислової продукції в районі. Нарощує виробництво та реалізацію продукції ТОВ НВП «Ріст» та має вже 10% від загального обсягу.

Також, найбільша питома вага обсягів реалізації промислової  продукції у загальному обсязі належить: ТОВ «РІДНА ХАТА» - 6%,  ТОВ «Вільнянський молокозавод» - 4%, ТОВ «Ритм» - 3%, ПАТ «Янцівський гранітний кар’єр» та ТОВ «Пожтехніка» мають по 2%, ТОВ «ВКП Запоріжпак»  - 1%.

Функціонування економіки району в цілому відбувається у складних умовах. Тому під дією низки зовнішніх та внутрішніх факторів в одних галузях ситуація погіршилася, але поряд з цим в інших – вдалося утримати досягнуте за 2017 рік та навіть забезпечити позитивну динаміку розвитку.

Так, протягом січня – квітня 2018 року підприємства району реалізували промислової продукції на 796,55 млн.грн, що більше  аналогічного показника  минулого року на 99,62 млн. грн.,  або  на 14,3% (січень – квітень 2017 року  696,93 млн.грн.).

Більшість промислових підприємств району збільшили обсяги реалізації продукції в порівнянні з відповідним періодом минулого року. З найбільшим  приростом спрацювали:

ТОВ «Пожтехніка» на 188%;

ДП  «ПДКВС України» (№55)» на 126%;

ПАТ «Янцевський гранітний кар'єр» на 111%;

ТОВ «ВКП Запоріжпак» на 104%;

ТОВ НВП «Ріст» на 70%;

ПрАТ «Михайло – Лукашівський Агротехсервіс» на 23 %.

 

Водночас значне зниження обсягів реалізованої промислової продукції відбулось на підприємствах:

 ТОВ «Муліно трейд» на 31%;

 ТОВ «Вільнянський машинобудівельний завод» на 19%.

Основна причина зменшення виробництва – висока конкуренція, систематичне збільшення цін на матеріали  що придбані для власного виробництва та підвищення тарифів на енергоносії.

З метою сприяння створення умов для стабільної роботи промислових підприємств та зростання обсягів виробництва райдержадміністрацією постійно здійснюється моніторинг обсягів виробництва та реалізації продукції. Протягом січня – червня 2018 року було проведено 2 пропуск-наради з представниками промислових підприємств щодо недопущення спаду обсягів промислового виробництва, реалізації продукції та виконання планових показників соціально-економічного розвитку району.

Також, райдержадміністрацією постійно проводиться робота щодо залучення інвестиційно привабливих підприємств району до участі у різноманітних  ярмарках, виставках продукції, рекламних акцій та форумах.

Протягом  І півріччя 2018 року промислові  підприємства району брали участь у виставках та ярмарках, які проводились у районі та м. Запоріжжя:

  • ТОВ «Вільнянський молокозавод» взяв участь у 2 ярмарках районного та обласного рівня, де було представлено найпопулярніший асортимент продукції: молоко пастеризоване, масло вершкове та спред, сир кисломолочний, сиркова маса, напівтверді і м'які сири (моцарела, бринза, здоров’я);
  • Державні підприємства кримінально – виконавчої служби №55 та №20 взяли участь у 2 ярмарках, які проводились в м. Запоріжжі. Підприємства представляли продукцію власного виробництва – товари народного споживання (сувеніри, нарди, скриньки, спецодяг), металева та скло-металева продукція, ковані вироби.

 

Результати досягнення:

- обсяг реалізованої промислової продукції, робіт, послуг в цілому по району за січень – квітень 2018 року складає 796,55 млн.грн, що більше  аналогічного показника  минулого року на 99,62 млн. грн.,  або  на 14,3%.

         - за січень-червень поточного року обсяг виробництва промислової продукції збільшився у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 24%, або 185,8 млн. грн. і становив 952,0 млн. грн.     

 

4.2 Соціальне відродження села та підвищення доходів селян, створення умов для розвитку аграрного сектору

Основні завдання: перетворення агропромислового комплексу на високоефективний, конкурентоспроможний на внутрішньому та зовнішньому ринках сектор економіки, формування сприятливого життєвого середовища у сільській місцевості.

              Враховуючи, що в районі переважає аграрне та переробне виробництво, однією із пріоритетних галузей є сільське господарство.

Станом на 01.07.2018 року посівна площа під урожай 2018 року по району  складає 68,6 тис. га., з них засіяно:

36,8 тис. га. - зерновими та зернобобовими культурами (в тому числі озимих культур 29,6 тис. га), або 53,6 % від загальної площі посівів;

31,5 тис. га - технічних культур ( в тому числі озимого ріпаку 2,6 тис. га), що становить 45,9%  загальної площі посівів;

0,089 тис. га - овоче-баштанними та  картоплею (0,13%);

0,18 тис. га - кормовими (0,26%).

Сільськогосподарськими підприємствами району з початку липня розпочалися  роботи по збору ранніх зернових і зернобобових культур врожаю 2018 року.

У землеробстві району сільськогосподарськими підприємствами впроваджуються новітні інтенсивні технології при вирощуванні сільськогосподарських культур, які забезпечують зниження енергетичних витрат, підвищення ефективності родючості ґрунтів, захисту їх від ерозії, покращення гумусового балансу і будови ґрунтів, зменшення непродуктивних втрат поживних речовин і вологи, забезпечення скорочення строків виконання польових робіт. При застосуванні таких технологій в порівнянні з традиційними технологіями, економія витрат становить близько 12%, отримання прибутку сільгосппідприємствами зростає на 10-30%. 

Розпорядженням голови районної державної адміністрації від 16.04.2018 № 193 «Про організацію проведення заходу «Врожай 2018» утворено районну робочу групу з організації проведення в районі заходу «Врожай 2018».

Станом на 01.07.2018 року проведено моніторинг стану використання сільськогосподарських земель близько 60% загальної площі сільськогосподарських земель району, що підлягають моніторингу.

У господарствах району, які займаються тваринництвом, протягом січня - червня 2018 року реалізовано на забій худоби і птиці (у ж.в.) 1,0 тис. тонн, що становить 103,4% до показників  відповідного періоду 2017 року.

Станом на 01.07.2018 року в сільськогосподарських підприємствах району   наліковується 146 голів великої рогатої худоби складає, що становить 150,5% до відповідного періоду минулого року,  в тому числі корів нараховується 34 голови, або  226,7%  до звітної дати минулого року.

Поголів'я великої рогатої худоби зберіглося на підприємстві закритого типу Любомирівський ПНІ, де вироблена продукція використовується тільки для власних потреб та ФГ «М’ясний формат», яке спеціалізується на виробництві м’ясної продукції, від етапу відгодівлі худоби – до обвалки напівтуш.

За січень - червень поточного року виробництво молока знизилося проти відповідного періоду минулого року майже на 50% і становило  8,7 тон, таке зниження пояснюється  оновленням дійного стада корів на молодняк.

Поголів?я свиней станом на звітну дату становить 15009 голів, що на 1265 голів більше ніж у відповідному  періоді 2017 року, або на 9,2%.

Основним виробником свинини в районі є ТОВ «ПЖК - Запоріжжя» і станом на 01.07.2018 року поголів’я свиней складає 7624 од. Цим господарством протягом шести місяців 2018 року вироблено 7,2 тис. тон м’яса, з середньодобовим приростом  465 грамів.

За січень-червень поголів’я свиней на ТОВ «Біляївський свинокомплекс» складає 2180 голів.  Товариство  співпрацює з кафедрою генетики та розведення тварин Дніпропетровського державного аграрного університету. Господарство закуповує і впроваджує лінії м’ясного напрямку зарубіжних порід «Макстер», «Пєтрен», «Ландрас» та вітчизняна порода «Велика біла», що дає можливість активно нарощувати об’єми  тваринницької продукції.  В поточному  році сільгосппідприємством  введено в дію свиноферму в с. Біляївка проектною потужністю 2500 голів та створеними 2 новими робочими місцями. Крім того, на протязі 2018-2019 років планується провести реконструкцію свиноферми в с. Біляївка з проектною потужністю 3000 голів зі створенням ще 2 нових робочих місць.

Птахівництвом в районі займається ФГ «Агронікс», на балансі якого знаходиться одна ферма з  маточним поголів’ям гусей в кількості 3590 голів.

За 6 місяців поточного року  виробництво яєць складає - 0,0264 млн. шт, або  57,0% до показника запланованого Програмою та 58,6% до 2017 року.

Вівчарством в районі займаються 2 господарства, а саме: ФГ «М’ясний формат» та ФГ «Агронікс». Станом на 01.07.2018 загальна кількість поголів’я овець складає 550 голів, що на 95 голів  більше показника за шість місяців минулого року, з них маточного поголів’я  нараховується 236 голів.

Сільськогосподарськими підприємствами району  постійно проводиться поновлення парку сільськогосподарської техніки сучасними високопродуктивними енергозберігаючими машинами та механізмами.

За оперативними даними сільгосптоваровиробниками району за шість місяців поточного року освоєно власних коштів у сумі 11,8 млн. грн. в основному на придбання нової техніки.

На виконання доручень голови обласної  та районної державних адміністрацій за січень-червень поточного року проводилась робота по організації ярмарок з продажу сільськогосподарської продукції. Це дає можливість з одного боку створити для сільгосптоваровиробників простий механізм по реалізації власної продукції, а з іншого – забезпечити населення якісною сільськогосподарською продукцією за доступними цінами.

Так, у звітному періоді сільгосппідприємствами району проведено 26 сільськогосподарських ярмарок, на яких було реалізовано сільгосппродукції на загальну суму 690,9 тис. грн., в тому числі: 5,8 тон м’яса; 2,6 тон олії; овочів 6,4 тон. Ціни на сільгосппродукцію на ярмарках нижче на 10 %, ніж у торгівельній мережі.

 

Результати досягнення:

Станом на 01.07.2018 року:  

  • зібрано яєць в кількості  0,026 млн. шт.
  • реалізовано  м’яса - 1004 тон;

- сільськогосподарськими підприємствами створено 14 новихробочих місць;

- розмір середньої заробітної плати на 1 працюючого в рамках операції «Врожай 2018» склав 4046 грн. ( в порівнянні з початком операції збільшився на 103,0 грн.). як позитивну тенденцію слід відзначити збільшення питомої ваги страхувальників, які виплачують заробітну плату своїм працівникам на рівні мінімальної та вище, в порівнянні з початком 2018 року.

 

 

4.3 Регуляторна політика та розвиток підприємництва. Створення належних умов для здійснення  торгівельної діяльності та сфери послуг

 

В сфері підприємницької діяльності:

 

Основні завдання: сприяння у фінансово-кредитній та інвестиційній підтримці малого підприємництва та розвитку дієвої інфраструктури підтримки бізнесу.

Для підтримки та розвитку малого і середнього бізнесу  рішенням тридцять сьомої сесії сьомого скликання Вільнянської районної ради від 23.12.2016 року № 4 затверджена Комплексна програма розвитку малого та середнього підприємництва у Вільнянському  районі на 2017- 2018 роки.

С



« повернутися до списку новин