Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

Пропозиція ініціативної робочої комісії

Переглядів: 857

Ініціативна група звертається до Вас, як до депутатів місцевих рад - представників громади сіл, селищ та міста Вільнянського району, з проханням щодо остаточного вирішення питання заборони розробки покладів каоліну, відкриття кар’єру та збагачувальної фабрики поблизу сіл Біляївка та Зелене Павлівської сільської ради Вільнянського району ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» (далі ТОВ «БЗК»).

Намагання представників ТОВ «БЗК» почати розробку каоліну відкритим способом викликає у жителів території численні питання, побоювання щодо загрози їх здоров’ю життю та благополуччю, а останнім часом дана проблема стала причиною загострення соціальної напруженості в громаді.

Також ще свіжа у людей пам'ять про події у с. Першозванівка Семенківської (Кіровської) сільської ради Вільнянського району, де людям наобіцяли «райського» життя, розкрили шар землі, наскидали гори-кургани - так і покинули все. Вже десять років там так і залишилось все. Тільки то були землі державної власності, сінокоси, пуста толока.

Наразі від обговорення проекту повністю відсторонені жителі міста Вільнянськ, через адміністративний устрій, але території щільно прилягають, і наявність відкритого кар’єру у найближчій балці турбує велику кількість населення саме міста. Ніхто не бажає такого сусідства. Останні роки посилились вітри на наших територіях, що зробить і все місто білою примарою.

31 березня 2017 року мала відбутися презентація збагачувального комбінату, але це вилилося в масовий протест громадян проти розробки каолінових покладів. Люди так і не були почуті. Засоби масової інформації по різному освітлюють події, які відбулись, проводять рекламу ТОВ «БЗК». Та не треба забувати, що відповідно до статті 13 конституції України?:  Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Жителі сіл Біляївка, Зелене, Значкове, Роздолля зібрали більше 440 підписів проти розбудови комбінату, разом з мешканцями міста Вільнянськ - більше 1000 підписів проти видобутку каоліну, і продовжують збирати. До Вільнянської районної державної адміністрації було подано більше 220 особистих заперечень.

Члени ініціативної групи пропонують підтримати звернення (додається) рішенням сесії Вашої місцевої ради та надіслати його до:

  1. Президента України - гаранта Конституції;
  2. Кабінету міністрів України;
  3. Верховної ради України;
  4. Прем’єр-міністра України;
  5. Запорізької обласної ради;
  6. Запорізької обласної адміністрації;
  7. Головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області;
  8. Архітектурно-містобудівної ради при Управлінні містобудування та архітектури Запорізької обласної державної адміністрації.
  9. Вільнянської районної державної адміністрації.

Дане звернення було надіслано: 

 

Голові Павлівської сільської ради,

головам постійних депутатських комісій та

депутатам Палівської сільської ради

 

Голові Семененківської сільської ради,

головам постійних депутатських комісій та

депутатам Семененківської сільської ради

 

Голові Вільнянської міської ради,

головам постійних депутатських комісій,

головам депутатських фракцій та

депутатам Вільнянської міської ради

 

Голові Вільнянської районної ради,

головам постійних депутатських комісій,

головам депутатських фракцій та

депутатам Вільнянської районної ради

 

Голові Запорізької обласної ради,

головам постійних депутатських комісій,

головам депутатських фракцій та

депутатам Запорізької обласної ради



« повернутися до списку новин