Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

ПЕРЕВАЖНІЙ БІЛЬШОСТІ СУБСИДІАНТІВ ДОПОМОГА БУДЕ ПЕРЕПРИЗНАЧЕНА АВТОМАТИЧНО, ПРИБЛИЗНО 15% МАЮТЬ ПРИЙТИ І ПЕРЕОФОРМИТИ СУБСИДІЇ НА НАСТУПНИЙ ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН-МІНСОЦПОЛІТИКИ

Переглядів: 628

Переважній більшості громадян, які отримують субсидії і не мають щойно куплених предметів розкоші, нових автомобілів, або у складі сімей яких немає працездатних осіб, що декларують нульові ставки доходу, - загалом це приблизно 80-85% нинішніх субсидіантів - як і раніше державна допомога буде перепризначена  в автоматичному режимі і без необхідності звертатися до органів соціального захисту. Натомість у зв’язку з введенням нових правил близько 15% громадян потрібно буде звернутися до органів соцзахисту за переоформленням субсидії.

Про це повідомив директор Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко. «Усі, хто потребує допомоги від держави, будуть і далі її отримувати. Переважній більшості громадян субсидії на наступний опалювальний сезон будуть перепризначені автоматично, - сказав Віталій Музиченко. – Звернутися до органів соцзахисту треба лише окремим категоріям громадян, які підпадають під нові критерії, які запроваджені для підчищення адресності субсидій і запобігання поширених зловживань. Приміром, сім’я купила автомобіль віком менше 5 років. До останнього часу така покупка не була критерієм для призначення чи скасування субсидії. Тепер треба внести це в декларацію і подати до органів соціального захисту нову заяву». Чиновник пояснив, що за попередніми розрахунками кількість людей, яким може знадобитися звернення до органів соцзахисту, становить приблизно 15-20%. «Цим людям просто треба звернутися до органів соцзахисту і подати пакет документів – заяву та декларацію - аби визначити право на субсидію. Тим, у кого статки не змінюються, які нічого не купували і у складі сімей немає працездатних осіб, які декларують відсутність доходу, – право на субсидію зберігається автоматично. Їм звертатися до органів соцзахисту, повторюю, не потрібно. Ми захищатимемо і далі тих, хто потребує допомоги. Але держава не буде платити за тих, хто має приховані статки або працює в тіньовому секторі. Це порушення принципів соціальної справедливості», - зазначив Віталій Музиченко. Він також нагадав, що згідно з урядовим дорученням, обласні державні адміністрації мають провести роз’яснювальну роботу серед жителів своїх областей – аби не створювати зайвий ажіотаж.

Довідково

Уряд наприкінці квітня зробив важливий крок на шляху до монетизації субсидій. Вже в наступному опалювальному сезоні субсидії будуть видаватись живими грошима, а це означає, що їх отримувачі можуть залишати собі зекономлені в результаті ощадливого споживання кошти. Таким чином монетизація стане додатковим стимулом для енергоефективності.

Однак перехід до монетизації можливий тільки в тому випадку, якщо система субсидій буде соціально справедливою – державну допомогу будуть отримувати ті, хто дійсно її потребує. Започаткована кілька років тому ініціатива надання прямої допомоги уразливим верствам населення у вигляді субсидій довела свою ефективність. Втім, з часом вона стала потребувати удосконалення – передусім в бік збільшення адресності.

Верифікація субсидіантів, яку розпочало Міністерство фінансів, виявила ряд системних проблем з призначенням субсидій. З огляду на це Уряд схвалив рішення про внесення низки змін в програму. Вони скоротять випадки зловживань. Ті, хто справді потребуватиме допомоги, її отримуватимуть і надалі. Натомість люди, які просто приховують свої статки, не зможуть користуватися програмою і паразитувати за кошт платників податків.

Про які новації відтепер треба знати і на що звертати увагу?

Предмети розкоші та доходи від оренди  

У містах мільйонниках нерідкими стали випадки здачі квартир в оренду із своєрідним бонусом – оформленою субсидією на комунальні послуги. При цьому власники помешкання не тільки отримують доходи, а й мають транспортні засоби або інші предмети розкоші.  

Відтепер якщо у власності сім’ї є автомобіль, якому менше п’яти років, крім мопеда та авто, наданого органом соціального захисту населення, субсидію не призначатимуть.

Окрім того, доходи від оренди майна, зокрема, від здачі в оренду квартири, тепер необхідно буде також вказувати в деклараціях про доходи – в новій графі «інші доходи».

Великі будинки і квартири 

Є помешкання, які виходять за рамки середньостатистичних та відносяться до категорії «преміум класу».  До недавнього часу на них також оформлялися субсидії - на підставі того, що прописувалася там одинока пенсіонерка з мінімальною пенсією. Вона, цілком очевидно, була не здатна оплатити повну вартість послуг і зверталась до комісії щодо надання субсидії на понаднормативну площу.

З 1 травня 2018 року діє нове правило: субсидія відміняється якщо площа квартири перевищує 120 кв. метрів, а будинку  – 200 кв. м, крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей. Власники такої житлової площі будуть оплачувати послуги у повному обсязі. 

Тіньова зайнятість

Чимало українців працюють за кордоном, але при цьому звертаються за призначенням субсидій, декларуючи нульові доходи.

Тепер тим, хто є дійсно безробітним, необхідно буде стати на облік до центру зайнятості. А тим людям працездатного віку, хто претендує на субсидію, але не реєструється як безробітний, бо насправді працює без оформлення  в Україні або за кордоном, органи соцзахисту автоматом рахуватимуть дохід три прожиткові мінімуми – 5286 гривень.

В Мінсоцполітики переконані, це стимулюватиме українців до офіційного працевлаштування, сприятиме детінізації та усуне соціальну несправедливість, коли субсидію насправді отримують люди з достатньо високими доходами.

З метою стимулювання енергозбереження  також з 1 травня 2018 року соціальна норма на газове опалення буде наближена до реальних обсягів споживання  і становитиме 4,5 куб. м на 1 кв. м площі, електроопалення – 30 кВт.год на 1 кв. м площі. При призначенні субсидії на понаднормову площу житла, норма може бути збільшена не більш ніж на 30%.

Важливо знати й те, що внутрішньо-переміщені особи відтепер зможуть оформити субсидію без договору оренди житла – лише на підставі заяви і декларації, з вказанням складу домогосподарства. Заява стане приводом для обстеження матеріально-побутових умов, а сам акт про обстеження – підставою для призначення субсидії.

Спрощено процедуру отримання субсидій для жителів об’єднаних територіальних громад. Відтепер ОТГ мають право приймати від громадян документи для оформлення  субсидії для передачі їх органам соціального захисту населення. Механізм повторює практику звернень до сільських і селищних рад.

Уряд також проведе преміювання домогосподарств за економію ресурсів за підсумками цього опалювального сезону. Так як і минулого року, під монетизацію підпадають зекономлені домогосподарствами 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубів газу. У грошовому еквіваленті це майже 700 гривень.  Субсидіантам, які економно використовували ресурси, треба так само – до 1 вересня -  подати заяву у місцеве управління соціального захисту населення, на підставі якої здійснюватиметься виплата грошової винагороди за енергоефективність.

Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відслідковувати у своїй платіжці або шляхом звернення до постачальника газу чи електроенергії, якщо вони використовуються для опалення. Щоправда, обрати спосіб отримання коштів треба самостійно.




« повернутися до списку новин