Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

Інститут національної пам’яті підбив підсумки реформи декомунізації у 2016 році

Переглядів: 739

Понад 50 тисяч вулиць змінили назви впродовж 2016 року. Люди обрали нові назви для 51493 вулиць та 987 міст і сіл, демонтовано 1320 “ленінів” та ще 1069 тоталітарних ідолів.

 Згідно з Законом "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки" після громадських обговорень рішеннями місцевого самоврядування і парламенту затверджувалися нові назви для об’єктів топоніміки, в яких немає пропаганди тоталітаризму.

Реформа не лише повернула історичні назви багатьом вулицям, містам та селам по всій Україні, але й залучила до масштабного громадського обговорення українське суспільство.

 “2016-й став роком декомунізації в Україні. За період дії Закону Україна зробила більше в подоланні спадщини тоталітарного минулого, ніж за весь час незалежності. Зміни,  які легко побачити на мапі країни чи окремого населеного пункту, незворотні, вони – необхідний елемент нашої інтеграції до демократичної Європи”, — говорить Голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

 За даними, що їх Інститут отримав від обласних державних адміністрацій, станом на грудень 2016 року позбулися тоталітарних назв 51 493 об’єкти топоніміки в містах, селищах і селах. Це — вулиці, площі, сквери тощо.

 В Україні демонтовано 2389 пам’ятників і пам’ятних знаків, з них на честь Леніна –  1320. Нагадаємо, що після Росії, Україна залишалася країною з найбільшою кількістю  ленінів у публічному просторі. За рік, що минає, Верховна Рада України перейменувала 25 районів та 987 населених пунктів (з них 32 міста).

 “Але декомунізація не завершилася, – пояснює Володимир В’ятрович, —  не лише тому, що залишилися в публічному просторі пам’ятники вождям тоталітарного режиму навіть у столиці й де-не-де ще тривають обговорення щодо нових назв. Найважливіше – повинна продовжуватися робота з донесення інформації про злочини комуністичного тоталітарного режиму та боротьбу із ним українців. І цю роботу Український інститут національної пам’яті продовжуватиме наступного року”.

 “Для чого постійно нагадувати про злочини режиму, які давно в минулому? Це важливо для мільйонів убитих наших співвітчизників, які не мали права на пам’ять. Це необхідно для мільйонів наших сучасників – як щеплення для здорового, вільного майбутнього”, – підкреслив Володимир В’ятрович.

 Нагадаємо, 21 травня 2015 року вступили у дію декомунізаційні закони. Втілення їх у життя означає, що Україна нарешті безповоротно пориває з болючим радянським тоталітарним минулим. Мапа країни практично позбавилася тоталітарної символіки у назвах та пам’ятниках, а доступ до документів про репресії та злочини проти людства і людяності повністю відкрито.

Матеріали з офіційного веб-сайту УІНП  www.memory.gov.ua.



« повернутися до списку новин