Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

Рівні можливості дають потужні економічні та соціальні перетворення

Переглядів: 604

Ґендерна рівність – це економічна вигода. Згідно з міжнародними дослідженнями, якщо гендерний розрив скоротиться на 25% у світі, це дасть приріст світового ВВП на 5 трильйонів доларів. Цієї суми вистачить для покращення життя на всій планеті. Такі дані були оприлюднені на медійному марафоні «Рівність у політиці» в м. Дніпро 13 березня. Рівні права та можливості жінок і чоловіків, хлопців і дівчат починаються з кожного села, селища, міста, району. Як це забезпечується на місцевому рівні в регіонах України, поділилися досвідом учасниці та учасники.

Місто Вільнянськ – одне з найперших міст в Україні та перше місто в Запорізькій області, у якому була призначена уповноважена особа з ґендерних питань – заступник міського голови Віктор Плахотя. Він виступив на заході та поділився досвідом роботи за рік – відремонтовані майже всі тротуари міста, проведено освітлення всіх вулиць міста, встановлено системи спостереження для покращення безпеки та благоустрою міста. В. Плахотя активно співпрацює з міським головою Наталією Мусієнко, міжфракційною депутатською групою «Рівні можливості» у міській раді, депутатськими комісіями у впровадженні ґендерної політики. Впроваджується ґендерно орієнтоване бюджетування, проводиться  ґендерний бюджетний аналіз програми спорту.

У Запорізькій області 17 міжфракційних і депутатських груп «Рівні можливості» – найбільше в Україні, які реалізують суспільно важливі ініціативи у своїх громадах. Запорізька делегація із 40 осіб була найбільшою на заході –– жінки-депутатки із 14  міжфракційних депутатських груп «Рівні можливості» у Запорізькій обласній раді, Вільнянській, Василівській, Молочанській, Дніпрорудненській  міських радах Вільнянській, Василівській, Гуляйпільській  районних радах, Степногірській селищній, Гнаровській, Балківській, Григорівській сільських радах, Біленьківській і Воскресенській об’єднаних територіальних громад, уповноважена особа з ґендерних питань у м. Вільнянськ Віктор Плахотя, команда проекту «Просування участі жінок у політиці та протидія гендерним стереотипам» на чолі з керівницею Тамарою Огородовою: та ініціативні жінки-депутатки та чоловік-депутат з 5 місцевих рад, 2 представниці ЗМІ з Василівського та Токмацького районів.

Жінки-депутатки та громадські активістки з інших областей поділилися своїм цікавим досвідом:

  • в університеті МВС введено дисципліну «Європейське недискримінаційне право. Політика ґендерної рівності. Основна теорія ґендеру». – Ірина Грицай, Радниця голови Дніпропетровської ОДА.
  • у Кропивницькій міській раді призначено уповноважену особу з ґендерних питань, впроваджено громадський бюджет та збільшено його суму з 3 до 7 мільйонів, важливі соціальні ініціативи, зокрема, благодійний марафон, – Тетяна Волкожа, депутатка Кропивницької міської ради.
  • У місті Знам’янка (Кіровоградська область) міжфракційна депутатська група «Рівні можливості» провела 2 гарячі лінії з жителями міста у ЗМІ з гострих питань сьогодення: «благодійних» внесків у школах, дитячих садках, міських перевезень, після чого працює над вирішенням цих проблем, – Надія Коленченко, голова депутатської групи «Рівні можливості» у Знамянській міській раді
  • Вінниця – перше місто України, яке 23 червня 2017 року прийняло Європейську Хартію рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад та план дій щодо її впровадження. Робота над прийняттям Хартії тривала 2,5 роки. 1688 міст у 35 країнах доєдналися до Хартії, згідно з даними на офіційному сайті Хартії, на листопад 2017 року, – Світлана Ходакова, голова ВОГО «Відкрите суспільство».

Медійний марафон відвідали Стефаненко Тамара Василівна та Плетень Тетяна Вікторівна - депутатки Вільнянської районної ради сьомого скликання.



« повернутися до списку новин