Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

Особистий прийом Вадима Кривохатька

Переглядів: 870

Полишати сільську громаду без пасовищ – це не лише аморально, але й злочин – впевнені мешканці Привільного і Вадим Кривохатько їх підтримує.

Рік спливає за роком, а гострота земельного питання залишається. А економічна криза в державі, відсутність робочих місць, соціальна невлаштованість сільського населення, неналежний контроль за використанням земельних ділянок проблему тільки підсилюють.

Земля при цьому залишається для селян часто-густо чи не єдиним джерелом виживання. Нехтувати цим питанням неприпустимо, воно ризикує вилитись у високий градус соціальної напруги. 

Саме такий головний висновок можна зробити після особистого прийому громадян, який нещодавно народний депутат України В. Кривохатько провів у Привільненській сільській раді. 

Де нам тепер пасти корів? – вже з порогу запитували привільненці народного депутата. – Землі майже не залишилось! Жителям міста збагнути глибинну суть проблеми важко, а от мешканці сільської місцевості розуміють і відчувають її з напівслова. Бо корівчина для багатьох стала чи не єдиною годувальницею. Нині привільненці утримують 130 голів дійної череди. Земля ж, яка десятиліттями використовувалась, як пасовище, говорять люди, віддана у користування приватнику, фермеру… Одна делегація селян, висловивши проблему, йшла геть, за нею заходила наступна, і знову те ж питання – де пасти корів? І заяви, – якщо питання не вирішиться, запустимо на спірну ділянку всю череду без зайвих розмов. Бо іншого виходу немає.

Думка Вадима Кривохатька з цього приводу була однозначною: пасовище у людей забирати не можна, так не робиться. Навіть за умови, що сільський бюджет за оренду отримуватиме гроші. Проблему вивчав як на місці, оглядаючи ділянку ще на під’їзді до села, так і у кабінеті сільського голови, за картою, за розповідями місцевих фахівців. 

Зрештою, вдалось напрацювати алгоритм вирішення питання. З приватником досягнуто домовленості, що він чіпати землю не буде. Слід створити робочу групу, підняти всю документацію. З власників череди створити кооператив, члени якого могли б користуватись пасовищем за помірну плату. Головне – віднайти документи, що ділянка є пасовищем, а не ріллею. Щоб все було законно і людей, бодай найближчі роки, з цієї ділянки ніхто не сіпав.

Продовжили земельну тему і молоді жителі сільської ради, які на прийом прийшли з дітьми. Прохаючи сприяння у виділенні соціальних гектарів, заявили, що роботи на селі немає, що годуються з корів та присадибної ділянки. При цьому люди впевнені, що резерви відповідні у сільради є. Таке ж прохання – і у мешканців сусідньої Антонівської сільради. Як жити, коли роблю за мізерну платню, (менше 2000 грн.), – заявила працівниця місцевої пошти? При цьому люди нарікали, що місцеві землекористувачі землю порозорювали впритул до самих балок, і ніхто за це не платить. Після відмов з боку Держгеокадастру та кількох сільрад звернулись до Вадима Вікторовича за сприянням в отриманні земельних ділянок і родини учасників АТО. До болю знайоме для народного депутата питання, яке є одним з пріоритетних, теж було взято для опрацювання.

Станом водопостачання у своєму селі занепокоєні мешканці Васильківського, які кілька останніх тижнів змушені сидіти без води. Проблему загострила крадіжка підсилюючого насосу на насосній станції с. Семенеківське. Як повідомив під час прийому голова районної ради А. Салякін, сесію Семененківської сільради, де вирішувалося це питання, проведено, кошти для нового обладнання виділено, проплати зроблено, насос буде встановлено. А ось працівники Привільненської сільради прохали у народного депутата сприяння у виділенні коштів, необхідних для реалізації проекту нічного вуличного освітлення. Загалом необхідно понад 80 тис. гривень.

Підсумовуючи проведення прийому громадян, В.В. Кривохатько висловився про необхідність наведення елементарного порядку в документації стосовно, скільки землі має місцева сільрада, хто її орендує, на які терміни. Створити робочу комісію, яка б мала розібратись і відповідним чином відреагувати – хто, де саме і скільки землі додатково «приорав». Бо одні односельці земельні клаптики роками не можуть отримати, інші ж нахабно користуються безконтрольністю у цьому питанні.

 



« повернутися до списку новин