Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

Про звернення депутатів Вільнянської районної ради Запорізької області до Президента України, Верховної ради України, Кабінету Міністрів України та до Генерального Прокурора України щодо заборони розміщення каолінового кар’єру та збагачувальної фабри

Переглядів: 830

На двадцять четвертій сесії Вільнянської районної ради 27.07.2018 було затверджено проект рішення:

"Про звернення депутатів Вільнянської районної ради Запорізької області до Президента України, Верховної ради України, Кабінету Міністрів України та до Генерального Прокурора України щодо заборони розміщення каолінового кар’єру та збагачувальної фабрики товариством з обмеженою відповідальністю «Біляївський збагачувальний комбінат» на території Вільнянського району"

Рішення від 27.07.2018 № 36 зберігається у загальному відділі виконавчого апарату та розміщено на сайті Вільнянської районної ради.


Порошенку П.О.Президенту України

Голові Верховної Ради України

Парубію А.В.

Прем'єр-міністру  України

Гройсману В.Б.

Генеральному Прокурору України

Луценку Ю.В.

Звернення

 депутатів Вільнянської районної ради Запорізької області до Президента України, Верховної ради України, Кабінету Міністрів України та до Генерального Прокурора України щодо заборони розміщення каолінового кар’єру та збагачувальної фабрики товариством з обмеженою відповідальністю «Біляївський збагачувальний комбінат» на території Вільнянського району

Ми, депутати Вільнянської районної ради Запорізької області сьомого скликання звертаємося до Вас, як до керівників нашої Держави та гарантів дотримання Конституції України, прав та свобод людини і громадянина. Просимо Вас вжити заходи для недопущення екологічної катастрофи у Вільнянському районі Запорізької області.

Дії ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» (далі - ТОВ «БЗК») є попранням прав і свобод тисяч громадян нашого міста та району. Керівництво ТОВ «БЗК» намагається у будь-який спосіб розмістити відкритий кар'єр з видобутку каолінів та фабрику з його збагачення на значній території, яка знаходиться між трьома селами Вільнянського району та містом Вільнянськ. Весь попередній рік і дотепер триває боротьба жителів Вільнянщини за чисту екологію свого краю та можливість самостійно приймати рішення стосовно напрямів розвитку регіону. Сьогодні соціальна напруга досягла неабиякого критичного рівня. Деякими радикально налаштованими жителями висловлюються думки щодо фізичного спротиву вказаного будівництва, пошкодження будівельної техніки та застосування фізичної сили. 

            Двічі, в березні та грудні 2017 року, на зборах громади, мешканці міста Вільнянська та району взяли участь у громадських слуханнях та проголосували ОДНОГОЛОСНО проти видобутку корисних копалин Біляївського родовища. В ході аналізу проектної документації ТОВ «БЗК» погоджувальна комісія (створена на виконання вимог постанови №555 від 25.05.2011 «Про затвердження Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні») констатувала суттєві недоліки за екологічною, географічною та соціальною складовими. Окремо виділили невідповідність цільового призначення, а саме видобуток та збагачення титано-цирконієвих руд. З останній рік пройшли мирні мітинги, з сотнями учасників, плакатами та закликами «Зупиніть смерть Вільнянського району», тощо. Заяви про недопущення розміщення кар’єру та фабрики підписали тисячі жителів. Районною, міською та сільськими радами прийняті рішення «Про недопущення розміщення кар’єру та фабрики». Копії вказаних документів, зібраних підписів, а також десятки звернень по суті питання було направлено до відповідних органів. Але, думки людей, вочевидь, не є аргументом для «компетентних» органів та організацій, які зацікавлені у відкритті каолінового кар’єру та збагачувальної фабрики. Таке «нездорове» бажання прикривається економічною складову пропонованого інвестиційного проекту. Ми ж упевнені що анонсовані 30 робочих місць (в межах 45-ти тисячного району) та відповідні податкові відрахування в жодному разі не компенсують негативних наслідків для здоров’я людей та навколишнього середовища.

Тиск на громаду Вільнянського району зі сторони Біляївського збагачувального комбінату збільшується з кожним днем. В засобах масової інформації та інтернет-ресурсах ТОВ «БЗК» надає неправдиву інформацію про представників місцевої влади та ініціативної групи, членів якої обрано шляхом голосування для вивчення спірних питань та врахування думки громади.

Дозвільні документи ТОВ «БЗК» оформлені з численними порушеннями. Незрозумілим є факт отримання та переоформлення Спеціального дозволу на користування надрами  № 4064 від 18.10.2006 р., адже, жодного позитивного рішення сільської та районної рад з цього питання не було прийнято. Замість рішень були використані «схвальні» листи від голів, які аж ніяк не являються нормативними документами.

Керівництвом ТОВ «БЗК» скуповуються землі під майбутній кар’єр. Використовуються усі можливі схеми, у тому числі «судові». Договори купівлі-продажу оформлюються в м. Одесі, а мешканці та влада про це навіть не знають. Звертаємо Вашу увагу, що планується знищення земель, які кваліфікуються, як особливо цінні ґрунти!

Тому, ми звертаємося з проханням доручити компетентним органам провести перевірку дотримання Державною службою геології та надр України законність видачі та переоформлення спеціальних дозволів на користування надрами ТОВ «Біляївський  збагачувальний комбінат», а також, законність придбання у власність або користування земельних ділянок, які розташовані на території родовища первинного каоліну Східної ділянки Біляївського родовища, розташованої в 2,5 км на північ від м. Вільнянськ Запорізької області.

На даний час Детальний план території – не затверджений. Не витримано організаційних та правових засад, передбачених Законом України «Про оцінку впливу на довкілля». Не зважаючи на вище вказане ТОВ «БЗК» постійно намагається (у тому числі через адміністративні суди) змусити  голову Вільнянської РДА затвердити проектну документацію.

Люди зневірилися щодо справедливості у вирішенні цього питання. В їх розмовах простежується думка,  що будь-які рішення, висновки та інші документи можна придбати корупційними та іншими видами діянь і що ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» припуститься саме таких засобів.

Відповідно до статті 16 Конституції України, «забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України., збереження генофонду Українського народу є обов'язком держави».

Ми – народні обранці та наші виборці, довірили Вам ці високі посади та сподіваємося, що  «дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу, відстоювати права і свободи громадян, додержуватися Конституції України і законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників» (ст.104 Конституції України) - це принцип, яким Ви керуєтесь у своїй роботі. Ми потребуємо Вашої допомоги у недопущенні свавілля з боку ТОВ «БЗК» та зацікавлених посадових осіб.

З метою уникнення екологічної катастрофи на території Вільнянського району Запорізької області, враховуючи одностайну думку громадян, просимо Вас вжити дієвих та невідкладних заходів направлених на недопущення тяжких екологічних наслідків, загострення соціальної напруги, втрат природних ресурсів нашого краю, які будуть можливими за умови будівництва ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» кар’єру та збагачувальної фабрики.

 

 

 

Звернення прийнято на двадцять четвертій сесії Вільнянської ради Запорізької області сьомого скликання 27 липня 2018 року



« повернутися до списку новин