Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

Ринок праці. Реалії сьогодення.

Переглядів: 720

За п’ять місяців 2018 року 5,4 тис. роботодавців проінформували центри зайнятості області про наявність 23,0 тис. вакансій, що на 6,7% більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

20,3 тис. вакансій , або 88,2%  були укомплектовані. Тривалий час рівень укомплектування вакансій в Запорізькій області є найбільшим в Україні (середній по Україні – 65,8%). Середня тривалість укомплектування вакансій складає 8 днів.

При наявності позитивної динаміки щодо збільшення вакансій, навантаження на 1 вільне робоче місце по окремих територіях перевищує середньообласний показник в декілька разів, що свідчить про наявність значних диспропорцій між попитом та пропозицією робочої сили.

Найбільше претендентів на одне вільне робоче місце спостерігалося у сфері державного управління й оборони; обов’язкового соціального страхування, у фінансовій та страховій діяльності, у професійній, науковій та технічній діяльності, а найменше - у добувній промисловості, тимчасовому розміщенні й організації харчування.

За професійними групами, найбільше претендентів на одну вакансію – серед  державних службовців, керівників (24 особи на 1 вакансію), а найменше – серед кваліфікованих робітників з інструментом (4 особи на 1 вакансію).

Крім дисбалансу між попитом та пропозицією робітничих кадрів, негативно впливає на укомплектування кадрів умови та оплата праці, запропоновані роботодавцями.

Аналіз професійного складу безробітних показує, що 45% мають  вищу або базову вищу освіту, а питома вага вакансій для осіб з вищої освітою  складає 23,7%. На сьогоднішній день на ринку праці попит переважно на робітничі професії, а саме: електрогазозварник, токар, фрезерувальник, слюсар з механоскладальних робіт, водій, тракторист та інші.

«Вже не перший рік триває негативне явище, коли випускники професійних і вищих навчальних закладів не можуть працевлаштуватися, оскільки фах, який вони отримали, не затребуваний на ринку праці. Існуючий дисбаланс між обсягами і напрямами підготовки кадрів та потребами виробництва, орієнтація навчальних закладів на рейтингові професії, а не потреби  ринку праці обертається не лише дефіцитом необхідних кадрів для роботодавців, а й безробіттям для молоді», - наголошує директор Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік.

З метою зменшення дисбалансу між попитом та пропозицією робочої сили, службою зайнятості здійснюється професійне навчання безробітних на замовлення роботодавців. Так, протягом січня-травня  2018 року на конкретні робочі місця пройшли навчання  1842 осіб безробітних. Претенденти на навчання  відбираються з урахуванням  вимог конкретного робочого місця та перспектив розвитку  підприємства.

Центри зайнятості області  активно впроваджують практику довготривалої співпраці щодо підготовки робітничих кадрів з провідними підприємствами області, такими як  Запорізька  дирекція ПАТ «Укрпошта»,   ПАТ   «Електрометалургійний завод «Дніпроспецсталь ім. Кузьміна А.М.», ПАТ "Мотор Січ", ПРАТ "Запорізька кондитерська фабрика", комунальне підприємство «Водоканал», комунальне підприємство «Запоріжелектротранс», ТОВ "Азовгідромаш",  ВАТ "Бердянськсільмаш" та інші.

 

Додаткову інформацію можна отримати у відділі організаційно-інформаційної роботи та архівної справи Запорізького ОЦЗ за номером (061) 224-00-46



« повернутися до списку новин