Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

ДЕНЬ ВШАНУВАННЯ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ НА ТЕРИТОРІЇ ІНШИХ ДЕРЖАВ

Переглядів: 891

   

15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. За даними Міністерства оборони України, з 1992 року в міжнародних миротворчих операціях взяли участь майже 40 тисяч військовослужбовців, а старше покоління українського бойового резерву налічує майже 330 тис. чоловік.

      Саме у цей день, 15 лютого 1989 року останні підрозділи радянських військ залишили територію Афганістану.

      Війна в Афганістані тривала більше 9 років. Вона забрала життя понад 15 тисяч осіб, з них - 3360 українців.

      Кожен четвертий із майже 600 тисяч військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані, — наші співвітчизники, і кожний четвертий із тих, хто не повернувся з Афганістану, — українець..

     У бойових діях на території інших держав (Іраку, Ефіопії, Угорщини, Югославії, Чехії та ін.) брали участь 177 чоловіків з Вільнянського району,128 воювали в Афганістані, шестеро з них навіки залишились берегти спокій на тій чужій війні. Молоді воїни-інтернаціоналісти були нагороджені орденами і медалями, багато посмертно.

ФЕЛЕНКО Володимир Володимирович народився 7 березня 1965 р. у с. Максимівка, Вільнянского р-ну, Запорізької області.

До призову на військову службу працював слюсарем на заводі ім. Шевченка у м. Вільнянськ. У червні 1984 року відправлений в Афганістан, де 26 грудня 1984 року загинув.

Нагороджений орденом Червоної зірки (посмертно).

Похований у м.Вільнянск.

ВОРОНІН Віктор Інокентійович народився 10 лютого 1960 р, у селі Михайлівка, Вільнянського району.

До призову на військову службу (1 листопада 1979 р.) працював у колгоспі «Чапаєвський», а у грудні 1979 року відправлений в Афганістан.

Загинув 23 лютого 1980 року виконуючи бойове завдання.

За мужність та відвагу нагороджений медаллю «За відвагу». Похований у с. Михайлівка

ГАЛИЦЬКИЙ Юрій Борисович (сержант, командир розвідувального відділення) народився 20 січня 1965 р. у селі Грізне, Вільнянського району. Працював трактористом у колгоспі ім. Дзержинського.

30 вересня 1983 року призваний на військову службу, у грудні 1983 року був відправлений в Афганістан. Брав участь у 30 бойових операціях, але 30 жовтня 1984 року ціною власного життя забезпечив подальше просування військового підрозділу.

За мужність та відвагу нагороджений 2-ма орденами Червоної Зірки (останнім - посмертно). Похований у с. Грізне.

ДРОБЯЗКО Олександр Васильович народився 19 липня 1965 р. у с. Новоселівка, Вільнянського району.

До призову на військову службу працював слюсарем на заводі ім. Шевченка у м. Вільнянськ. У лютому 1984 р. відправлений в Афганістан, де 4 серпня цього ж року загинув.

Нагороджений орденом Червоної Зірки (Посмертно).Його ім’я носить Вільнянська ЗОШ № 1.

ТИВАНЮК Павло Павлович народився 18 серпня 1968 р. у селі Зелене Вільнянського р-ну.

До призову на військову службу (09.10.1986 р.) працював у колгоспі.

У лютому 1987 року відправлений в Республіку Афганістан. Неодноразово приймав участь у бойових операціях та супроводі колон, зарекомендував себе як сміливий воїн.

28 жовтня 1988 року при обстрілі колони реактивними снарядами отримав чисельні осколочні поранення та загинув.

Нагороджений нагрудною медаллю «За бойові заслуги» та орденом Червоної Зірки (Посмертно). Похований у с. Зелене Вільнянского р-ну.

ТИТУЛА Микола Анатолійович (рядовий, механік-водій гусеничного танку)народився 3 червня 1965 р. у селянській сім'ї. Місце проживання батьків: с. Богатирівка Вільнянського району.

До призову на військову службу (27 вересня 1983р.) працював механізатором у колгоспі «Запорізька Січ» Вільнянського району. У березні 1984 року відправлений в Афганістан. Загинув 24 лютого 1985 р. Нагороджений орденом Червоної Зірки (посмертно).

Ця війна зламала життя багатьом молодим хлопцям. Незважаючи ні на що, вони чесно виконували свій громадянський обов’язок, залишалися вірними присязі до кінця.

Найвищою нагородою для тих, хто уцілів, є життя, а для загиблих – пам’ять

15 лютого 2018 року в місті Вільнянськ біля памятника воїнам -інтернаціоналістам відбувся мітинг з нагоди 29-ої річниці виводу військ з Афганістану, на якому були присутні голова Вільнянської районної ради Салякін А.О., Вільнянський  міський голова Мусієнко Н.О. , представники трудових колективів та жителі Вільнянського району.

15 лютого ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю полеглих, вшановуємо тих, кому довелося воювати в чужих країнах

Шановні ветерани-інтернаціоналісти! Прийміть найкращі побажання з нагоди 29-ї річниці закінчення бойових дій в Афганістані. Щастя, здоров’я, успіхів у всіх ваших справах! Ми низько схиляємо голови перед Вами, матерями і вдовами воїнів, які героїчно загинули.



« повернутися до списку новин