Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

ЗУСТРІЧ ГОЛІВ ОБЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ТА КЕРІВНИЦТВА РАЙОННИХ РАД У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ

Переглядів: 689

За ініціативи голови Запорізької обласної ради Григорія Самардака у Михайлівському районі відбулася зустріч за «круглим столом» голів об’єднаних територіальних громад та керівництва районних рад Запорізької області. Представники місцевого самоврядування обговорили наболілі питання та намітили шляхи їх вирішення спільно з обласною радою.

Кількість запитань, які прозвучали до очільника обласного парламенту, стали свідченням важливості такої зустрічі. Успішна реалізація реформи  децентралізації потребує відкритого діалогу між представниками місцевого самоврядування на територіях, - висловив переконання голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак.

-Реформа децентралізації дала територіям відчуття власної сили й спроможності у вирішенні питань розвитку. Громади відчули свої можливості і бачать свої подальші перспективи. Втім, ми знаходимося посередині цього складного шляху до формування спроможних громад, коли важливо зупинитися, підбити перші підсумки й спланувати подальші кроки, - зауважив Григорій Самардак, звертаючись до учасників «круглого столу». Він також наголосив, що жодна реформа не проходить гладко, виникають проблемні питання і в реалізації реформи децентралізації, однак території не мають залишатися наодинці зі своїми проблемами, треба обговорювати і виносити назагал свій досвід, свої напрацювання й наболілі питання також.

А серед таких, що викликають стурбованість у самоврядуванців – подальша доля районних рад, які згідно Конституції України представляють спільні інтереси територіальних громад.  На сьогоднішній день,  у Чернігівському та Великобілозерському районах  Запорізької області межі створених ОТГ збігаються з межами району, а в Оріхівському – створено 5 ОТГ, межі яких також збігаються з межами району.  Тож, районні ради тут фактично дублюють функції рад ОТГ, ще й позбавленні фінансування, адже місцевий бюджет також формують ради ОТГ.

-Районні ради вимушені скорочувати виконавчий апарат, в Оріхівській раді сьогодні працюють 5 спеціалістів, включаючи голову ради, тоді як навантаження на працівників апарату не стає меншим, - поділилася голова Оріхівської  районної ради Каріна Дудніченко.

Проблеми виникають і в об’єднаних територіальних громадах. Дбаючи про наповнення місцевого бюджету, голови ОТГ підняли  питання реєстрації підприємств, які сплачують податки за місцем «прописки» підприємства, а не його розташування. Питання озвучив голова Комишуваської ОТГ Юрій Карапетян:

-В нашій ОТГ налічується 12 тисяч гектар землі, а податки нашими крупними фермерськими господарствами сплачуються не за місцем розташування земельних ділянок, а за місцем реєстрації фермерського господарства.  В результаті, ми недоотримаємо у бюджет ОТГ близько 6 млн.грн. Для порівняння: бюджет розвитку нашої ОТГ  менший удвічі від цієї суми.

Питання фінансування та забезпечення ефективної роботи освітніх закладів, первинної ланки медицини, налагодження співпраці з підприємствами, які розташовані на територіях ОТГ, збереження кадрового потенціалу та забезпечення гідних соціально-побутових умов проживання громадян, - також стали темою гарячого обговорення учасниками «круглого столу».

По кожному з них були озвучені можливі шляхи вирішення, голови об’єднаних територіальних громад ділилися досвідом у вирішенні спільних проблем. Підсумовуючи результати зустрічі, голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак запросив колег-самоврядуванців з усієї області до спільної роботи в стінах обласного парламенту.

-Запорізька обласна рада – це площадка для вирішення питань розвитку всіх території області. Представники місцевого самоврядування Запорізької області мають об’єднувати зусилля заради успішної реформи децентралізації, головна мета якої – інтереси та добробут громадян, - зауважив Григорій Самардак.

Усі озвучені питання голова Запорізької обласної ради взяв на опрацювання обласним парламентом, зауваживши, що найближчим часом вони будуть озвучені на міжрегіональній конференції в Мелітополі, яка відбудеться наступного тижня за участі керівництва Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

До слова,  зустріч із главами ОТГ та районних рад відбулася на території ПАТ «Михайлівський райагропостач». Голова Вільнянської районної ради Салякін А.О. прийняв участь у нараді з головами об’єднаних територіальних громад та керівництва районних рад Запорізької області .Учасники круглого столу мали можливість ознайомитись із досягненнями фермерського господарства та соціальними проектами, які реалізовуються на території за підтримки підприємства. 

 



« повернутися до списку новин