Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

Депутати облради допомагають територіям об’єднатись

Переглядів: 612

Запорізька область, яка займає лідируючі позиції із кількості і якості об’єднання в спроможні територіальні громади, оперативно вирішує проблемні питання, які виникають на окремих територіях. Так, за ініціативи Запорізької обласної ради і Запорізької облдержадміністрації, сьогодні пройшли консультацій з питань добровільного об’єднання (приєднання) територіальних громад на території Вільнянського і Приморського районів.

Запросивши до столу переговорів керівників органів місцевого самоврядування зазначених територій, голова постійної комісії з питань місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою Запорізької облради Дмитро Майстро, керівник апарату Запорізької обласної державної адміністрації Зінаїда Бойко, начальник управління містобудування та архітектури Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Билим, начальник управління з питань мiсцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою виконавчого апарату Запорізької обласної ради Юлія Клименко, начальник відділу з питань адміністративно-територіального устрою та стратегії розвитку місцевого самоврядування виконавчого апарату Запорізької обласної ради Олена Курілова і консультант проекту ПУЛЬС Запорізького РВ АМУ з юридичних питань Маргарита Трипольська запропонували фахові консультації. Адже за місяць депутати Запорізької обласної ради стоятимуть перед необхідністю внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Запорізької області.  

Вислухавши точки зору керівників сільських і селищних рад Вільнянського району, учасники консультацій детально обговорили три варіанти перебігу подій. Перший варіант – залити все, як прописано у перспективному плані: створити Михайло-Лукашевську сільську ОТГ, Матвіївську сільську ОТГ і Вільнянську міську громаду на додачу до вже створених Павлівської, Михайлівської і Петромихайлівської ОТГ. Другий варіант – приєднати Солоненську сільську раду до Вільнянської міської громади. І третій варіант – створити громаду за принципом «один район – одна громада».

Що до Приморського району, то після жвавої дискусії учасники засідання вирішили дочекатись пропозицій робочої групи і потім виносити питання на розгляд обласної робочої групи. Якщо протягом місяця учасники процесу не знайдуть консенсусу, у депутатів облради будуть всі підстави для корегування Перспективного плану.

За словами одного з ініціаторів консультацій з питань добровільного об’єднання (приєднання) територіальних громад, депутата облради Дмитра Майстра, фахівці з місцевого самоврядування, юристі і експерти повинні відпрацьовувати грамотні і виважені висновки з питань створення ОТГ. Але обов’язковою умовою при цьому є думка людей, які живуть на тій чи іншій території, їхня впевненість у спроможності своєї громади і у власних силах розбудовувати Запорізький регіон і країну в цілому.

Як підкреслила керівник апарату Запорізької обласної державної адміністрації Зінаїда Бойко, для ефективного проведення реформи з децентралізації необхідно порозуміння керівників органів державної влади і місцевого самоврядування, для чого й працює обласна влада Запорізької області. 

 



« повернутися до списку новин