Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

КОЗАЦЬКА СЛАВА  З НАМИ НАЗАВЖДИ

Переглядів: 721


19 січня 2018 року о 10-00 на площі біля залізничного вокзалу м. Вільнянська відбувся мітинг з нагоди встановлення інформаційної дошки на честь загонів Вільного козацтва, які зупинили наступ більшовицьких окупаційних військ на станції Софіївка у січні 1919 року.

Мітинг був приурочений Дню Соборності України та відбувся в рамках виконання Указу Президента України від 22 жовтня 2016 року «Про заходи із відзначення 100- річчя подій Української революції 1917-1921 років». Майже сто років тому, а саме 12 січня 1919 року Олександрівські та Катеринославські загони Вільного козацтва під командуванням Михайла Крахмаля боролися з силами повстанської армії Махна. 14 січня 1919 року через станцію Софіївка наступали Вільні козаки, якими керував отаман Сердюк. В нерівному протистоянні козаки зупинили наступ більшовицьких окупаційних військ. Багато козаків загинули, серед них і старшина Михайло Крахмаль.

На мітингу були присутні: керівництво району та міста, представники установ, організацій району, демобілізовані учасники антитерористичної операції, учні та вчителі історії Вільнянських загальноосвітніх шкіл, представники залізничної станції «Вільнянськ», жителі та гості міста. До присутніх на мітингу звернулися: доктор історичних наук, професор Запорізького Національного Університету, дослідник українського вільнокозацького руху Володимир Бондаренко; заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Запорізької обласної державної адміністрації – начальник управління комунікацій з громадськістю Олександр Зубченко; депутат Запорізької обласної ради, вчитель історії Вільнянської гімназії «Світоч» Аліна Супруненко.

Право відкрити дошку на честь загонів Вільного козацтва було надано учаснику антитерористичної операції, капітану запасу Сергію Синенку та учениці 11-А класу Вільнянської гімназії «Світоч» Поліні Пазюк. Настоятель Свято - Володимирського собору протоієрей В’ячеслав освятив дошку. Пам’ять загиблих у січні 1919 року та всіх українців, які віддали своє життя за самостійність і незалежність України була вшанована хвилиною мовчання, до пам’ятної дошки загонів Вільного козацтва вільнянці поклали квіти.

Ця меморіальна дошка нагадуватиме кожному з нас про події, що відбулися у січні 1919 року, про козацьку пролиту кров - аби ми жили в мирній, квітучій Україні. 



« повернутися до списку новин