Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

Про правила безпеки під час відпочинку на водних об’єктах

Переглядів: 655

 

 

ДЕРЖАВНА СЛУЖБА З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ УКРАЇНИ

 

 

Сектор зв’язків із ЗМІ

та роботи з громадськістю

ГУ ДСНС України

у Запорізькій області

 

ЕКСПРЕС-ІНФОРМАЦІЯ

 

 

 

Про правила безпеки під час

відпочинку на водних об’єктах

 

Вода є невід'ємною частиною життя на Землі. Але, на жаль, водяна стихія несе в собі велику небезпеку. Так, мабуть, ніхто не зможе заперечити, що вигляд бурхливого моря, спокійної річки або мальовничого озера захоплює, надихає і манить, а рятувальників бентежить і непокоїть. Бо саме ця не оповита стихія щороку поглинає людські життя.

За статистикою ГУ ДСНС України у Запорізькій області з початку оздоровчого сезону 2018 року на воді загинуло 19 осіб (з них 2 дітей), врятовано 159 людей, з яких 54 – діти. Особливо небезпечним місцем в Запорізькій області вважається район 3-ї дамби в м. Бердянськ. Вже неодноразово рятувальники попереджали про небезпеку купання в районі через нерівний рельєф дна та сильну течію.  Але більшість відпочивальників нехтують застереженнями, що призводить до трагічних наслідків.

Так, 1 липня в м. Бердянськ в районі 3-ї дамби, пляж АКЗ, біля кафе «Малібу» виявлено труп 79-ти річного чоловіка, який вулучили з води відпочивальники та передали співробітникам поліції для проведення СМЕ.

За попередніми даними з чоловіком була дитина, яку не можуть знайти. Рятувальники  КП  БМР "РВС"  на  катері ПРК-03  проводили пошук  зниклої  7-ми річної  дитини

19 червня до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про подію на воді в смт Кирилівка, Федотова коса, в районі пляжу б/в «Троя». Одна з відпочивальниць звернулася до підприємця з прокату гідроциклів, який знаходився на пляжі, з проханням перевірити чи не потрібна допомога людям, що пішли в море плавати на матраці та довго не виходять на берег.

Співробітник прокату на гідроциклі за 50 м від берега помітив тіло чоловіка, за якого трималася маленька дівчинка. За попередніми даними, це батько та донька – відпочивальники з м. Харків. Тіло 39-річного чоловіка та врятовану 9-річну дівчинку доставлено на берег.

6 липня 14-річний хлопець купався в забороненому місці. Виходячи на берег, він наткнувся ногою на металевий трос. Рятувальники визволили ногу з тросу, зафіксували її та транспортували дитину до карети швидкої допомоги.

22 липня у м. Бердянськ в районі 3 дамби на пляжі АКЗ, троє хлопців (2002, 2009 та 2011 років народження) купалися в морі на надувному матраці. Через несприятливі погодні умови, хлопчиків почало відносити та матрац перекинувся. Небайдужі громадяни та бабуся хлопців кинулися на допомогу. Хлопчиків врятували відпочивальники, але бабуся зникла під водою. Через декілька хвилин тіло жінки винесло на берег.

На жаль, судячи зі статистичних даних, можемо зробити висновок, що діти досить часто стають жертвами власної необізнаності. Батьки повинні розуміти, що влітку підростаюче покоління не знаходиться під наглядом вчителів в школі та цілий день належить сама собі. Дитина як молодшого, так і старшого віку потребує особливої уваги під час відпочинку на морі, річці чи іншій водоймі.

Дуже важливо відпочивати на пляжах, де є рятувальні станції та пости. Адже результат рятувальної операції залежить від хвилин, часто секунд.

На жаль, архіви ДСНС кожного року поповнюються трагічними випадками на воді. Кожен рік вода поглинає життя людей. Кожного вересня чиясь дитина не приходить більше до школи. А виною тому є елементарна необізнаність та нехтування правилами безпеки.

Чи впевнені ви, що саме ваша дитина не опиниться у цій жахливій статистиці? Тож перед тим, як відпускати її на водоймище, переконайтесь, що ваш син або донька обізнані у питаннях безпеки на воді та вправно плаває. А краще за все – завжди бути поруч із дитиною.

Вагоме значення має також температура води. Низька температура води викликає спазм судин шкіри та легень, довготривале скорочення дихальних м’язів, що призводить до гострих порушень дихання та серцевої діяльності, анемії мозку, яка проявляється втратою свідомості, або близьким до цього станом. У практично здорової людини при швидкому входженні у холодну воду може розвинутись холодовий шок, який іноді закінчується смертю. Подібний стан може розвинутися не лише в холодній (нижче 16-17 °С), але й достатньо теплій воді (22-26 °С), коли її температура значно відрізняється від температури тіла, що обумовлено тривалим перебуванням на сонці чи фізичними перевантаженнями.

Серед інших причин, що призводять до утоплення, необхідно назвати невміння плавати, втома при тривалих запливах, хворобливий стан, травми при стрибках у воду (особливо у незнайомих місцях), порушення серцевої діяльності при підводному плаванні на глибинах понад 2 м. Проте, не тільки діти не дотримуються правил поведінки на водних об’єктах. Здавалося б, цілком дорослі та адекватні люди іноді гинуть або травмуються через власну необачність. Майже половина всіх утоплень спричинені вживанням алкоголю. Вживання алкоголю на пляжах зараз, на жаль, є чи не традицією. Не дивно, що «вибухова суміш» спиртних напоїв та пекучого сонця дає свої трагічні результати.

Чинниками, що посилюють небезпеку при купанні, є значна швидкість течії води, коловороти, підземні джерела, що різко зменшують температуру води в обмеженому просторі, великі хвилі, можливість зіштовхнутись з плаваючими засобами. Значному зниженню ризику утоплення, не лише в звичайних, але й в екстремальних умовах, сприяє виховання в людини вольових якостей та загартування організму.

Тож постає нагальна потреба забезпечення належної роз’яснювальної роботи щодо навчання правил безпеки життєдіяльності на водних об’єктах серед населення області.

З метою запобігання травмуванню та загибелі людей внаслідок порушення елементарних правил безпеки життєдіяльності, виховання культури безпечної поведінки надсилаємо Вам експрес-інформацію та просимо сприяти проведенню інформаційно-роз’яснювальної роботи серед фахівців Вашого відомства. Давайте разом дбати про безпеку! Щиро запрошуємо до співпраці, яка є необхідною для підвищення рівня обізнаності людей щодо правил безпеки життєдіяльності. Лише разом ми зробимо життя безпечним!

 

Заходи безпеки при купанні 

• Купатися краще вранці або ввечері, коли сонце гріє, але немає небезпеки перегрівання. 

• Плавати у воді можна не більше 20 хвилин, причому цей час слід збільшувати поступово, починаючи з 3-5 хвилин. 

• Не можна пірнати у воду після тривалого перебування на сонці. При різкому охолодженні у воді настає рефлекторне скорочення м'язів, що спричиняє припинення дихання. 

• Забороняється входити у воду в стані алкогольного сп'яніння. Алкоголь блокує нормальну діяльність головного мозку. 

• Якщо немає поблизу обладнаного пляжу, треба вибрати безпечне для купання місце з поступовим ухилом та твердим і чистим дном. 

• У воду заходьте обережно. Ніколи не пірнайте в незнайомих місцях. 

• Не запливати далеко, особливо за буї, тому що можна не розрахувати своїх сил. 

• У водоймах з великою кількістю водоростей потрібно намагатися плисти поблизу самої поверхні води, не робити різких рухів, щоб не заплутатись. 

• Якщо ж руки або ноги заплуталися в стеблах, необхідно зупинитися (прийняти положення "поплавка", "спливання") і звільнитися від них. 

• Дуже обережно плавайте на надувних матрацах і надувних іграшках. Вітром їх може віднести дуже далеко від берега, а хвилею – захлеснути, із них може вийти повітря, і вони втратять плавучість. 

• Купання з маскою, трубкою і ластами потребує особливої обережності. Не можна плавати з трубкою при сильних хвилях.

 

Не жартуйте на воді:

• не підпливайте під тих, хто купається;

  • не хапайте їх за ноги;
  • не "топіть";
  • без потреби не кличте на допомогу і т. ін.;
  • купання дітей має відбуватися тільки під наглядом дорослих, які добре вміють плавати;

• вчитися плавати потрібно під керівництвом інструктора або батьків. Навчити плавати свою дитину - обов'язок такий самий, як навчити її переходити вулицю.

Впевнено триматися на воді можна навчити за 5-7 днів, і це вже перший крок до безпеки: діти тонуть не тільки в ставках і річках, але й у бочках із водою, в домашніх ваннах, залишені батьками, дорослими "буквально на одну хвилинку".

  • Не лишайте біля води малят, вони можуть оступитися і впасти, захлинутися водою або потрапити в яму;

• не запливайте за обмежувальні знаки, які відділяють акваторію з перевіреним дном, визначеною глибиною, тут гарантована відсутність водовертей (чорториїв) та інших небезпек;

  • не треба відпливати далеко від берега або перепливати водойми на заклад. Довести своє вміння плавати можна, пропливши декілька разів ту саму дистанцію вздовж берега;

• не наближатися до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу вас. Порушення цих правил залишаються головною причиною загибелі людей на воді.

 

Що робити, якщо на ваших очах тоне людина 

Негайно оцініть обстановку та подивіться, чи немає поруч рятувального засобу. Ним може бути все, що збільшить плавучість людини і що ви в змозі до неї докинути. 

Уміння надати допомогу при нещасних випадках потрібне кожній людині. Особливо складно це робити без використання рятувальних засобів (човнів, катерів та ін.). Якщо ви кинулися на допомогу, то треба максимально враховувати плин води, вітер, відстань до берега. Наближаючись, намагайтеся заспокоїти і підбадьорити плавця, що вибився із сил. Якщо це вдалося і постраждалий може контролювати себе, він повинен триматися за плечі свого рятівника. Якщо ж постраждалий не контролює своїх дій – поводитися з ним треба жорстко, не даючи йому впасти у стан паніки.

 

Елементарна техніка рятування

Підпливши до потопаючого, треба пірнути під нього й одним із прийомів захоплення транспортувати до берега. 

У випадку, якщо потопаючому вдалося схопити вас за руки, ноги або шию, звільняйтеся і негайно пірнайте. Інстинкт самозбереження змусить потерпілого вас відпустити. Якщо ж він уже занурився у воду, не припиняйте спроб знайти його там.

Коли потерпілого витягнуте на берег, основну увагу слід звернути на колір шкіри, дихання, серцеву діяльність, рефлекси очей, ширину зіниць. Допомога надається залежно від його стану.

РОЗВЕРСТКА

на розсилку листа вих. №293 від  25.07.2018                                                                       

з/п

Найменування підрозділів

Кількість примірників

 

Вільнянський РС ГУ ДСНС України у Запорізькій області

1 (оригінал)

 

Вільнянська районна державна адміністрація

1 е/п

 

Вільнянська районна рада

1 е/п

 

Вільнянська міська рада

1 е/п

 

Кам’яна селищна рада

1 е/п

 

Антонівська сільська рада

1 е/п

 

Гнаровськасільська

1 е/п

 

Дружелюбівська сільська

1 е/п

 

Кіровська сільська

1 е/п

 

Купріянівська сільська

1 е/п

 

Любимівська сільська

1 е/п

 

Люцернянська сільська

1 е/п

 

Максимівська сільська

1 е/п

 

Матвіївська сільська

1 е/п

 

Михайлівська сільська

1 е/п

 

Михайло-Лукашівська сільська

1 е/п

 

Московська сільська

1 е/п

 

Новогупалівська сільська

1 е/п

 

Павлівська сільська

1 е/п

 

Петро-Михайлівська сільська

1 е/п

 

Привільненська сільська

1 е/п

 

Солоненська сільська

1 е/п

 

Тернівська сільська рада

1 е/п

 

Управління соціального захисту населення Вільнянської РДА

1 е/п

 

Відділ освіти, молоді та спорту Вільнянської РДА

1 е/п

 

Відділ культури і туризму Вільнянської РДА

1 е/п

 

УПЦ при храмі на ім’я рівноапостола великого князя

1 е/п

 

УПЦ при Свято-Іллінському храмі, настоятель

1 е/п

 

УПЦ при храмі на ім’я святої Блаженної Ксенії Петербурзької,

1 е/п

 

УПЦ при храмі святої ікони Божої матері Смоленської,

1 е/п

 

УПЦ при храмі на ім’я мучениці Людмили княгині чеської,

1 е/п

 

УПЦ при храмі на ім’я Ікони Божої Матері «Всіх скорбящих радість» (з грошиками)

1 е/п

 

Всього:

32

 

 

 

 



« повернутися до списку новин