Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

НА ПОРЯДКУ ДЕННОМУ-ПРОТИДІЯ НЕЗАКОННІЙ ВИРУБЦІ ЛІСОВИХ НАСАДЖЕНЬ ТА ПОЛЕЗАХИСНИХ ЛІСОСМУГ

Переглядів: 851

04 квітня 2018 року під головуванням голови райдержадміністрації Олександра Руденка  та за участі голови районної ради Андрія Салякіна проведено нараду з питання незаконної вирубки дерев в Петрівському лісі на території Любиміської сільської ради, що є пам’яткою природи місцевого значення.

 В нараді взяли участь в.о. начальника відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації Тетяна Тихомирова, т.в.о. начальника Вільнянського відділення поліції Пологівського відділу поліції ГУНП України в Запорізькій області Володимир Чикаловський, державний інспектор відділу екологічного контролю природно – заповідного фонду, рослинного і тваринного світу та оперативного контролю Державної екологічної інспекції у Запорізькій області І.Гончаров та представник ГО «Вольтерра» Д.Буркот.

На початку зустрічі голова райдержадміністрації поінформував про звернення ініціативної групи мешканців с.Петрівське Любимівської сільської ради, щодо збереження історико – культурної спадщини та забезпечення екологічної безпеки на території району. Т.в.о. начальника Вільнянського відділення поліції Пологівського відділу поліції ГУНП України в Запорізькій області Володимир Чикаловський зазначив, що наразі по даному факту незаконної вирубки дерев відкрито кримінальне провадження та проводяться слідчі дії.

Присутніми також обговорено інші факти незаконної вирубки, які відбулися у районі та основні методи протидії незаконній вирубці лісосмуг. З метою захисту державного лісового фонду, реагування та фіксації фактів самовільних вирубок лісу розпорядженням голови райдержадміністрації утворено робочу комісію з контролю за охороною та використанням лісового фонду.  Даним розпорядженням затверджено склад  комісії, до якої увійшли відповідальні фахівці райдержадміністрації, працівники правоохоронних органів, представники Державної екологічної інспекції у Запорізькій області. Крім того, визначено графік роботи районної комісії, утворено «гарячу лінію» для оперативного реагування на факти незаконної вирубки лісів та лісосмуг в районі.

- Ситуація, яка склалася з використанням лісосмуг навколо сільськогосподарських полів – катастрофічна. Проблема дійсно значна. Тим часом, останні декілька років, у зв’язку з відсутністю реального власника чи користувача стан лісосмуг поступово погіршувався. Лісосмуги захаращувалися, ріс відсоток хворих дерев. Дерева масово вирубувалися. Особливо це стало актуальним у останній час, після підвищення вартості газу для опалення. Жахливі наслідки це має і в Вільнянському районі. Масові рубки та винищення лісосмуг, безконтрольність та нераціональне їх використання – все це вже найближчим часом може обернутися екологічною загрозою. До того ж сьогодні лісосмуги стають місцем самовільного скидання сміття, потерпають від випалювання стерні на прилеглих полях,- зазначив Олександр Руденко.

Учасники наради дійшли до висновку, що необхідно посилити контроль за несанкціонованою масовою вирубкою полезахисних лісових насаджень та налагодити взаємодію екологічної інспекції, правоохоронних органів та інших зацікавлених служб, для цього найближчим утворити районну робочу групу для проведення обстеження (інвентаризації) полезахисних лісових смуг та інших лісових насаджень, активізувати роботу щодо інформування жителів територіальних громад про необхідність додержання режиму використання полезахисних лісових смуг, інших лісових насаджень та недопущення їх вирубки.

 



« повернутися до списку новин